Vakcīnas vēl nav: ārsts pastāstīja, kādu nāvējošu slimību pārnēsā odi

© Foto : из архива автораЭксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов
Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Imunologs Vladislavs Žemčugovs pastāstīja par nāvējoši bīstamu infekciju, ko pārnēsā odi, tās simptomiem un ārstēšanas metodēm.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Vairāk nekā 188 tūkstoši cilvēku inficējušies ar Denges drudzi Filipīnās. Medicīnas zinātņu doktors, imunologs, speciālists īpaši bīstamu infekciju jautājumos Vladislavs Žemčugovs pastāstīja radio Sputnik ēterā par bīstamās slimības simptoniem un ārstēšanas paņēmieniem.

"Denge drudzis ir akūta vīrusu infekcija, kas izpaužas ar ļoti augstu temperatūru (40 un vairāk grādi), muskuļu un galvassāpēm. Dažkārt iespējami asinsizplūdumi acu asinsvados. Slimību pārnēsā tikai odi, cilvēku starpā tā neizplatās," pastāstīja Žemčugovs.

Imunologs norādīja, ka konstatēti vairāki Denges vīrusa paveidi, imunitāte pēc slimības nav īpaši izteikta, un iespējama atkārtota inficēšanās.

"Vakcīnas pret slimību vēl nav, taču tā tiek izstrādāta, iespējams, jau nākamgad tā tiks izmantota," pastāstīja Žemčugovs.

Ārsts atzīmēja, ka nav gandrīz nekādas atšķirības starp Denge un citu vīrusa infekciju, arī gripas un elpceļu vīrusu infekciju simptomiem.

Макет мозга. Архивное фото - Sputnik Latvija
Nosaukta neizārstējamas slimības agrīnā pazīme

"Tāpēc tamlīdzīgi simptomi prasa ārkārtas palīdzību – pretiekaisuma terapiju, sākot ar aspirīnu. Pēc tam nepieciešams pēc iespējas jātrāk nokļūt pie ārsta diagnostikai, lai veiktu testu – kāds tieši vīruss tas ir. Ja tā ir elpceļu infekcija, terapija samazinās slimības periodu un palīdzēs izvairīties no komplikācijām, Denge gadījumā – palielinās izredzes izdzīvot," paskaidroja Žemčugovs.

Denges drudzis – vīrusu infekcija, endēmiska tropu un subtropu klimatiskās joslas valstīs Āfrikā, Amerikā un Āzijā. Pēdējos gados tiek reģistrēti vietēji saslimšanas gadījumi arī Eiropas dienvidos. Ik gadus šī infekcija pasaulē skar 50–100 miljonus cilvēku. Mūsdienās slimība ir endēmiska vairāk nekā 100 valstīs, un infekcija izplatās arvien jaunos apgabalos. 2017.gadā Denges drudzis biežāk skāra Šrilanku, Vjetnamu un Indiju, bet šogad plosās Filipīnās, kur bojā gājuši jau simtiem cilvēku.

Вакцины пока нет: Жемчугов рассказал об опасной инфекции, которую переносят комары
Ziņu lente
0