"Visi nedaudz nobijās": uzbrukuma detaļas igauņu karavīriem Mali

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Karavīri atzīst, ka pašnāvnieku teroristu uzbrukums bija negaidīts, tāpēc ka ilgu laiku NATO sabiedroto bāzē nekas nopietns nav atgadījies.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Teroristu uzbrukums franču un igauņu karavīru starptautiskajai bāzei Gao pilsētā (Mali) bija absolūti negaidīta, vēsta Sputnik Igaunija.

Par to paziņoja ERR ar atsauci uz Igaunijas Aizsardzības spēku Skautu bataljona kaprāli Vladislavu Kauļko. ESTPLA 30 apakšvienības sastāvā viņš izgāja dienestu Āfrikas valstī un kļuva par bruņotā uzbrukuma liecinieku.

Солдат армии США в Афганистане. Архивное фото - Sputnik Latvija
"Nogalināt visus uz Zemes". Kā ASV kareivji nostājas uz terora ceļa

"Sākumā es nenoticēju, jo tas taču ir tik mierīgs objekts – nu, bāze. Ilgu laiku tur nekas nebija noticis, un visi nebija gaidījuši, visi nedaudz nobijās, tā var sacīt," pastāstīja igauņu kaprālis.

"Bet neko nepadarīsi – kara zona," piebilda viņš.

Igaunijas apakšvienība ESTPLA 30 atradās Mali pēc Francijas lūguma kopš šī gada aprīļa, kur kopā ar franču karavīriem piedalījās operācijā "Barhāns". Kājnieku vienība nodrošināja bāzes drošību un tās apkaimes patrulēšanu. Sestdien, 17. augustā, ESTPLA 30 atgriezās mājās rotācijas kārtībā.

Iepriekš ziņots, ka Francijas militārā bāze Gao pilsētā, Mali šī gada 22. jūlijā tika pakļauta teroristu-pašnāvnieku uzbrukumam. Uzbrucēji centās ielauzties bāzes teritorijā ar automobili, kurā atradās pašdarināts spridzeklis. Uzbrukums iesprūda pie ieejas bāzē, pēc kā notika sprādziens.

Жизнь в разрушенных районах сирийского Алеппо - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas BS Ģenerālštābs: ASV turpina karot Sīrijā

Terorakta rezultātā, izņemot Mali un Francijas karavīrus, cieta arī bāzē dislocētie igauņu karavīri. Pieci no viņiem guva vieglas ievainojumus. Pārējiem cietušajiem tika sniegta pirmā palīdzība.

Atbildību par uzbrukumu militārajai bāzei uzņēmās vietējā teroristiskās organizācija Al Qaida vienība.

Vislielākā franču ārvalstu militārā operācija tika iesākta 2014. gadā tā dēvētajā Sahelas reģionā, kurš atrodas piecu Āfrikas valstu teritorijā: Mali, Burkinafaso, Nigērā, Mauritānijā un Čadā. Operācijas mērķis ir reģionā valdošo Rietumu atbalstīto valdību militārais atbalsts, kuri cīnās ar bruņotu opozīciju un islāma teroristu organizāciju pārstāvjiem.

Ziņu lente
0