Tbilisī Gruzijas izstāšanos no NVS nosauca par nopietnu kļūdu

© SputnikЖитель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото
Житель Тбилиси с флагом Грузии, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc vienas desmitgades Gruzijas politiķiem kļūst arvien acīmredzamāks tas, cik kļūdīgs bijis lēmums par sakaru izbeigšanu ar lielāko politiski ekonomisko savienību bijušās PSRS teritorijā.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Gruzija pieļāva nopietnu kļūdu un nav guvusi nekādu labumu no tā, ka pirms desmit gadiem paziņoja par izstāšanos vienpusējā kārtā no Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS), vēsta Sputnik Igaunija.

Par to pazīstama Gruzijas politiķe, bijusī valsts parlamenta spīkere un partijas "Demokrātiskā kustība" līdere Nino Burdžanadze paziņoja RIA Novosti, komentējot notikuma desmito gadadienu.

"Nekādu labumu valsts iziešanā no NVS es neredzu. Gruzija aizcirta durvis, un tas bija vienīgi politisks žests. Politikā šādi lēmumi neko labu nenes," norādīja Burdžanadze.

Pēc viņas sacītā, NVS ir un paliek efektīva platforma pārrunu procesam: tas sniedza iespēju tikties ar Krievijas kolēģiem, citiem bijušās PSRS valstu kolēģiem.

Флаг Грузии - Sputnik Latvija
Gruzija aprēķinājusi zaudējumus Krievijas tūristu zuduma rezultātā

"Man liekas, vajadzēja, tieši pretēji, maksimāli izmantot NVS telpu, lai paziņotu visas problēmas, kuras mūs uztrauc, un meklēt NVS līderos atbalstu un sapratni," piebilda politiķe.

2009. gada 18. augustā Gruzija oficiāli izstājās no Neatkarīgo Valstu Sadraudzības, tādējādi paužot protestu Krievijas rīcībai 2008. gada augustā.

Neatkarīgo Valstu Sadraudzība (NVS) ir starptautiska organizācija, kuras mērķis ir regulēt attiecības starp valstīm, kuras iepriekš bija PSRS sastāvā (izņemot Baltijas valstis). NVS nav virsvalsts veidojums un funkcionē uz brīvprātīgas bāzes.

NVS nodibināja Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas vadītāji, parakstot 1991. gada 8. decembrī Viskuļos (Belovežas gārša) "Vienošanos par Neatkarīgo Valstu Sadraudzības izveidošanu" (medijos pazīstama arī kā Belovežas gāršas līgums).

Участники акции протеста у здания парламента Грузии в Тбилиси - Sputnik Latvija
Tbilisi vētrainās nakts detaļas

Organizācijas ietvaros notiek ikgadējas NVS dalībvalstu vadītāju tikšanās, NVS Starpparlamentu asamblejas sēdes un savstarpēji pasākumi politikas, ekonomikas, kultūras un sporta nozarē.

No 11 bijušajām padomju republikām (Azerbaidžāna, Armēnija, Baltkrievija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Moldova, Krievija, Tadžikistāna, Turkmenistāna, Uzbekistāna un Ukraina), kuras iestājās NVS 1991.-1992. gadā, 2019. gadā tajā palikušas 9 – Gruzija un Ukraina izstājās.

Novērotāja statuss ir Afganistānai un Mongolijai.

Ziņu lente
0