Sestdiena kļuvusi par darbdienu Latvijas bankām

© Sputnik / Sergey MelkonovPNB Banka в Риге
PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sakarā ar PNB Bankas slēgšanu, sestdien, 17. augustā vairākas bankas strādās pēc darbdienu grafika.

RĪGA, 17. augusts – Sputnik. Kopš 15. augusta Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apturējusi PNB Bankas darbību Latvijā sakarā ar "Eiropas Centrālās Bankas (ECB) un Eiropas Vienotās regulēšanas jautājumu pārvaldes (SRB) lēmumu, kā arī aizsargājot bankas noguldītāju intereses".

Министр финансов Янис Рейрс - Sputnik Latvija
Reirs: PNB Bankas slēgšana nav saistīta ar naudas atmazgāšanu

FKTK lika bankai no 15. augusta plkst. 21:00 pilnībā izbeigt finanšu pakalpojumu sniegšanu, tostarp klientu maksājumu izpildi.

Komisija solīja darīt visu iespējamo, lai rastu ērtāko un efektīvāko veidu, kā pēc iespējas ātrāk uzsākt garantēto noguldījumu izmaksāšanu līdz 100 tūkstošiem eiro katram klientam.

PNB Banka savā portālā publicējusi paziņojumu klientiem ar aicinājumu atvērt kontu Citadele bankā. Tāpat tiek ziņots, ka informācija par atlīdzībām sekos ne vēlāk kā pirmdien, 19. augustā, savukārt pašas izmaksas sāksies ne vēlāk kā 27. augustā.

"Vēlamies uzsvērt, ka visas atlīdzības summas līdz 100 000 eiro tiks segtas no Noguldījumu garantiju fonda un tiks izmaksātas īpašniekiem. Garantētā atlīdzība attiecas uz algām, pensijām, bankas klientu noguldījumiem un to procentiem, kas uzkrāti līdz 2019. gada 15. augustam," teikts paziņojumā.

Sestdien, 17. augustā, no plkst. 8.30 līdz plkst.17.30 atvērtas Citadele bankas filiāles Rīgā, Republikas laukumā 2a, un Daugavpilī, Rīgas ielā 34. Citadele bankas filiāles tirdzniecības centros sestdien un svētdien strādās pēc ierastā darba laika.

Turklāt, saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas informāciju, sestdien, 17. augustā, un svētdien, 18. augustā, no plkst. 9:30 līdz 17:30 strādās arī Expobank filiāle Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 19.

Luminor bankas filiāles Daugavpilī, Liepājā un Valmierā arī strādās sestdien, 17. augustā, no plkst. 9:00 līdz 13:00.

Pēc PNB Bankas darbības apturēšanas finanšu ministrs Jānis Reirs un FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale paskaidroja notikušā iemeslus un sekas.

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Daugavpilij un Liepājai nevajadzēja noguldīt naudu PNB Bankā

Pēc viņu sacītā, Eiropas Centrālā Banka (ECB), kura nesen iesāka īstenot tiešu PNB Bankas uzraudzību, 15. augustā konstatēja bankā finanšu grūtības. Eiropas vienotā regulēšanas jautājumu pārvalde (SRB) pieņēma lēmumu nepiemērot attiecībā pret PNB Banku situācijas noregulēšanas pasākumus, pēc kā FKTK apturēja bankas darbību Latvijā. Tas nozīmē, ka kopš tā brīža ir apturēta maksājumu karšu, bankomātu un maksājumu darbība PNB Bankas internetbankā.

Šāds lēmums tika pieņemts visu bankas klientu interesēs, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Černaja-Mežmale apgalvoja, ka 99,2% PNB Bankas klientu atgūs savu naudu tuvāko dienu laikā.

Ziņu lente
0