"Šīs nav paģiras": ārsta pašfoto izraisa sašutumu sociālajos tīklos

CC0 / pixabay / В операционной
В операционной - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji bijuši šausmās, kad ieraudzīja ārsta-reanimatologa, anesteziologa, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidenta un Zemgales Ātrās palīdzības centra vadītāja Roberta Fūrmaņa fotogrāfiju pēc nakts dežūras.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Pazīstams Latvijas ārsts-reanimatologs un anesteziologs Roberts Fūrmanis "uzspridzināja" sociālos tīklus ar fotogrāfiju, kurā viņš ir iemūžināts pēc trīs dienu dežūras. Savam pašfoto ar ziliem maisiem zem acīm viņš pievienoja nelielu stāstu par Latvijas ārsta ikdienām.

"Labrīt! Šīs nav paģiras. Šī ir ārsta seja pēc nostrādātām trīs diennakts dežūrām pēc kārtas. Šorīt dežūru pabeidzu ar asiņojošu degunu un sāpēm aiz krūšu kaula.
Cienījamā Veselības ministrija ministre Ilze Viņķele, Andris Skride dariet visu iespējamo, lai šī nebūtu mūsu realitāte, jo labāk nepaliks- būs tikai sliktāk. Mums nevajag ārstus, ārsta palīgus, medicīnas māsas un sanitārus, kas mirst 47 gadu vecumā no izdegšanas sindroma, kā arī emocionālas un fiziskas pārslodzes. Paldies, nē – man tas vairāk nav vajadzīgs," uzrakstīja Roberts Fūrmanis Facebook.

Ārsta fotogrāfija un stāsts šokēja Latvijas iedzīvotājus, un publikācija ātri vien izplatījās visos sociālajos tīklos. Publikāciju pārpublicējuši gandrīz astoņi tūkstoši cilvēku, to komentējuši gandrīz tūkstoti reižu. Lielākoties cilvēki pauda pateicību ārstam un novēlēja viņam veselību, taču neiztika arī bez dzēlīgām piezīmēm.

"Piedod tu man, tev toties maksā 2600 euro kā ministram, ir jāpastrādā, tad varēji tik daudz maiņas neņemt, savādāk ar insultu 30 gados aiziesi!" iesaka ārstam kāds Uldis.

"Bet nu nestrādājiet! Man pašai vīrs ir ārsts un kaut kā man izdevies viņu drusku iegrožot sevis kapā dzīšanas misijā! Piedod, Robert Fūrmani, bet tādi ārsti nav vajadzīgi nedz pacientiem, nedz ģimenei (sievai, bērniem). Tu pats sev tāds neesi vajadzīgs! Kamēr jūs nebeigsiet strādāt vairākas diennaktis pēc kārtas nekas nemainīsies – ārstu trūks, algas būs zemas un mediķi brauks prom uz ārzemēm," dalās viedoklī Kristīne Tamuža.

Женщины в больнице - Sputnik Latvija
Slēgt daļu slimnīcu: Kariņš izdomājis, kā cīnīties ar ārstu trūkumu

"Sirsnīgs Tev Paldies par to, ko Tu dari! No skolas laikiem esmu apbrīnojis Tavu izvēli! Izturību Tev," novēlē ārstam Martins Kreicbergs.

"Visu cieņu. Šaubos, vai autors speciāli rāva trešo "sutku" ar domu pēc tam publicēties Facebook. Šiem cilvēkiem uzslavas virtuālajā vidē nav vajadzīgas, viņi ir galvas tiesu pārāki par tiem mēsliem augšā, kuri lemj par mediķu atalgojumu. Šis ir izmisuma sauciens," atbalsta Robertu Fūrmani Evita Reriha.

"Šie alkatīguma komentāri nemaz nav vietā. Lielākā daļa ārstu pēc vismaz 6 gadu izglītības strādā daudzas maiņas pēc kārtas un saņem atalgojumu, kas pielīdzināms vai iet pat zem dēļu krāmētāja algas. Te nav runa par cilvēku alkatību, bet par izdzīvošanu un to, ka reāli NAV kas cits strādā! Vairāk tādus cilvēkus, kas reāli palīdz, nevis aiziet prom, dēļ briesmīgas medicīnas sistēmas," iestājas par autoru Artūrs Bušs.

Atgādināsim, ka patlaban Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) kopumā trūkst vairāk nekā 1000 ārstu, medmāsu un citu medicīnas darbinieku, šādi skaitļi tika nosaukti Saeimas Darba no sociālo lietu komisijas sēdē.

Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Pusmiljons Latvijas iedzīvotāju var palikt bez ģimenes ārsta

NMPD ir atvērtas 587 vakances, jeb 20% no nepieciešamo speciālistu kopskaita. Tostarp 460 – ārstējošais personāls, kā dēļ ātrā palīdzība nevar nokomplektēt 51 brigādi. Turklāt kopumā Latvijas ātrajā palīdzībā ir 190 brigādes.

Taču ārsta-reanimatologa Roberta Fūrmaņa publikācija, iespējams, bija saistīta ne tik daudz ar medicīnas nozares kritisko stāvokli Latvijā, cik ar neseno konfliktu ar veselības ministri Ilzi Viņķeli. Veselības ministrijas vadītāja apsūdzēja reanimatologu dzeršanā un neadekvātā uzvedībā Stradiņa slimnīcas evakuācijas laikā.

Frāze par to, ka "šīs nav paģiras", visticamāk, ir adresējama tieši šim stāstam, kurš, tiesa, palika tikai baumu līmenī un neguva turpinājumu, kaut gan ārsts bija noskaņots visnotaļ kareivīgi un pat pieprasīja Viņķeles atvainošanos.

"Cienījamā Veselības ministrija ministre Ilze Vinkele! Lūdzu pārstāt izplatīt nepatiesus apgalvojumus par manu atrašanos paģirainā stāvoklī P.Stradiņa KUS krīzes laikā. Tas neatbilst patiesībai un ir mana goda un cieņu aizskarošs apgalvojums no Jūsu puses. Pieprasu oficiālu atvainošanos!" uzrakstīja Roberts Fūrmanis Twitter.

Ziņu lente
0