Ekonomikas ministrs paskaidroja, kāpēc Latvijā nebūs 500 eiro minimālās algas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar nodokli neapliekamā ienākumu minimuma paaugstināšana veicinās Latvijas investīciju pievilcību, perspektīvā šāds solis nesīs papildu ienākumus no citiem nodokļiem, paziņoja ministrs Ralfs Nemiro.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Latvijas Ekonomikas ministrija grasās pieprasīt ar nodokli neapliekamā ienākumu minimuma palielinājumu jau no nākamā gada, paziņoja iestādes vadītājs Ralfs Nemiro Latvijas Radio raidījuma "Krustpunktā" ēterā. Jautājums par minimālās algas palielinājumu, pēc viņa sacītā, nav tik prioritārs.

Дайнис Зелменис,  ассоциированный профессор университета им. П. Страдыня, доктор экономических наук - Sputnik Latvija
Profesors Zelmenis izskaidroja "triku" ar minimālās algas palielināšanu Latvijā

Pārrunās par nodokļu izmaiņām nākamā gada budžetā starp valdības partijām pastāv noteiktas domstarpības. Tā, piemēram, Jaunā konservatīvā partija uzstāj uz minimālās algas palielināšanu valstī līdz 500 eiro (šobrīd tie ir 430 eiro) un līdz šai pašai summai pieprasa palielināt neapliekamo minimumu.

KPV LV Ekonomikas ministra vadītāja personā ir nedaudz cits viedoklis. "Pavisam nesen es biju Preiļos, Liepājā, Ventspilī, Rēzeknē, tikos ar uzņēmējiem, uzklausīju viņu piedāvājumus. Uzņēmēji – tie ir tie, kas maksā algas. Viņi rajonos, piemēram Latgalē, saka, ka maksāt minimālo algu 500 eiro apmērā būs ļoti grūti. Ja valdība apstiprinās šādu skaitli, tas var nozīmēt, ka daudziem uzņēmumiem nāksies bankrotēt," pateica Nemiro.

Ekonomikas ministrijā uzskata, ka sākumā ir jāpalielina ar nodokli neapliekamais minimums kaut vai līdz esošās minimālās algas līmenim. "Mēs skatāmies uz mūsu kaimiņiem – pie viņiem neapliekamais minimums ir augstāks," atzīmēja Ralfs Nemiro, norādot, ka runa ir par Latvijas investīciju pievilcību. Ja potenciāla investora acīs, kurš grasās atnākt un atvērt ražošanu, Latvija ar savu resursu (piemēram, elektroenerģiju) vai darbaspēka cenu zaudēs kaimiņu Lietuvai un Igaunijai, investors izvēlēsies situ valsti.

Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Eksperts pastāstīja, vai ir vērts gaidīt: kad Latvija sasniegs ES vidējo līmeni

Pēc ministra sacītā, Latvijai ir jāizveido kaut vai kaimiņvalstīm līdzīgi nosacījumi. "Mēs runājām ar premjeru par šo jautājumu, mūsu vektori sakrīt," pateica Nemiro, uzsverot, ka budžeta pārrunās neapliekamā minimuma palielinājuma tēma kļūs par prioritāru. Tāpat viņš norādīja, ka neapliekamais minimums jāpiemēro pirmām kārtām nelielu algu saņēmējiem.

Ilgtermiņa perspektīvā neapliekamā minimuma palielinājums radīs nevis negatīvu, bet gan pozitīvu ietekmi valsts budžetā. Ja tā rezultātā tiks samazināts darbaspēka nodokļu slogs un Latvija kļūs pievilcīgāka investoriem, tas atnesīs papildu ieņēmumus no citiem nodokļiem.

Ziņu lente
0