Cipule: Latvijā vienkārši trūkst ārstu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat ja algas palielināsies, Latvijā vienalga nebūs pietiekama mediķu skaita.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Pēdējo gadu laikā Latvijā ievērojami samazinājies diplomētu mediķu skaits, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule radio Baltkom ēterā.

Iepriekš Cipule Saeimas Darba un sociālo lietu komisijas ārkārtas sēdes laikā, kura bija veltīta kadru problēmām veselības aprūpē, paziņoja, ka NMPD ir atvērtas 587 vakances, jeb 20% no nepieciešamo speciālistu kopskaita. Tostarp 460 – ārstējošais personāls, kā dēļ ātrā palīdzība nevar nokomplektēt 51 brigādi. Turklāt kopumā Latvijas ātrajā palīdzībā ir 190 brigādes.

Pēc viņas sacītā, visa medicīnas nozare Latvijā cieš no darbinieku trūkuma.

"Mums ir jāsaprot, ka, pat ja algas palielināsies – un tas ir nepieciešams, mums vienalga nebūs pietiekams skaits mediķu. Latvijā viņu vienkārši nav tādā daudzumā. Viņu ir kļuvis ļoti maz. Mums ir jādara savs darbs, neraugoties uz to, cik mums ir darbinieku," pateica Cipule.

Tāpat viņa norādīja, ka ātrā palīdzība joprojām riskē izrādīties krīzes situācijā.

"Mēs joprojām esam situācijā, kad jebkurā brīdī var atsākties krīze darba resursu trūkuma dēļ. Piemēram, ļoti smaga situācija bija vasaras sākumā, kad daudzi darbinieki kārtoja eksāmenus, ņēma likumā paredzētos atvaļinājumus, bija ļoti grūti sabalansēt brigādes. Bet vasarā kā reizi tiek saņemts daudz zvanu," pateica Cipule.

Реанимация - Sputnik Latvija
Veselības ministrija: atvaļinājumu laikā jebkurā slimnīcā var pietrūkt ārstu

Pērnā gada rudenī NMPD Rīgas reģionālajā centrā tika izsludināta ārkārtas situācija sakarā ar masveida speciālistu aiziešanu. Pēc diviem mēnešiem tā tika atcelta pateicoties šogad ieplānotajai darbinieku algu palielināšanai un brigāžu darba reorganizācijai. Saskaņā ar NMPD aprēķiniem, šobrīd Rīgas reģionā uz 22 tūkstošiem iedzīvotāju ir viena neatliekamās palīdzības brigāde, taču Pasaules Bankas rekomendācija ir viena brigāde uz 15 tūkstošiem iedzīvotāju.

Pirms pusgada NMPD izveidoja "viena mediķa brigādes", kuras pirmajā pusgadā apkalpoja 7,5% izsaukumu, jeb aptuveni 20 izsaukumus. Tāpat pērnā gada vasarā NMPD uzsāka projektu, kad pie ātrās palīdzības mašīnas stūres atrodas nevis profesionāls vadītājs, bet gan ārsta palīgs.

Ziņu lente
0