Tikpat liels kā Heopsa piramīda: Zemei tuvojas asteroīds

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms miljoniem gadu sadursme ar asteroīdu iznīcināja uz planētas mītošos dinozaurus.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Augusta beigās Zemei pietuvosies milzīgs un potenciāli bīstams asteroīds, vēsta NASA.

Asteroīda 2019 OU1 izmērs – 160 metri, tātad tas ir par 20 metriem lielāks nekā Heopsa piramīda Ēģiptē. 28.augustā asteroīds 2019 OU1 atradīsies 40 reizes tuvāk Zemei nekā Venēra un paies garām mūsu planētai aptuveni miljona kilometru attālumā.

Saules sistēmā ir liels skaits asteroīdu un komētu, kuru orbīta šķērso Zemes orbītu. Tas nozīmē, ka agri vai vēlu tie var ietriekties mūsu planētā. Zinātnieki ir atraduši vismaz 20 tūkstošus tamlīdzīgu objektu, turklāt kopumā, aplēses liecina, Zemi apdraud vairāk nekā 100 tūkstoši debesu ķermeņu.

Планета Земля - Sputnik Latvija
Laika atskaite ir sākusies: zinātnieki nosaukuši jaunu pasaules gala datumu

Nāvējošos draudus dzīvībai uz Zemes, ko nes asteroīdi, apliecina debesu ķermenis, kas pirms 66 miljoniem gadu nokrita Jukatanas pussalas rajonā. Tolaik asteroīda sadursme ar Zemi noveda pie 70% dzīvo būtņu bojāejas. To starpā izmira arī dinozauri.

Eiropas kosmiskās aģentūras (EKA) vietnē publicēts kosmisko objektu saraksts, kuri rada potenciālas briesmas Zemei.

Par tuvāko iespējamo incidentu tiek uzskatīta hipotētiskā Zemes sadursme ar asteroīdu 2006QV89. Aģentūras speciālisti vērtē, ka tā var notikt šī gada 9.septembrī. Incidenta iespēja – 1:7000. Patlaban  asteroīds atrodas aptuveni 6,7 miljonu kilometru attālumā no Zemes.

Potenciālo draudu saraksta augšgalā ir asteroīds 2010RF12. Eksperti uzskata, ka tas bīstami pietuvosies Zemei 2095.gadā. Sadursmes risks – 1:16.

Šodien tiek izstrādātas tehnoloģijas, kas spēs novērst potenciālos draudus Zemei.

Ziņu lente
0