Kaimiņš: galvenie noziedznieki Latvijā ir skrūve un dzirkstele

© rawpixelСтроительные каски
Строительные каски - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Būvniecības kompānija "ReRe Būve" joprojām nav uzņēmusies atbildību par lielveikala Maxima traģēdiju.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas skandāls atgādināja sabiedrībai par Maxima traģēdiju, ar kuru arī bija saistīta būvniecības kompānija "ReRe Būve", pastāstīja Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) BNN intervijā.

Jūlija beigās Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) nolēma lauzt līgumu ar "ReRe Būve 1" par Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju. Par iemeslu tam kalpoja nepienācīga projekta dokumentācijas izpēte pirms būvdarbu uzsākšanas un viltus ziņu sniegšana darbu pasūtītājam, kas saistīti ar drošības pārkāpumiem būvdarbu veikšanas laikā.

VNĪ iesniedza prasību tiesā par soda naudas piedzīšanu no uzņēmuma, savukārt "ReRe Būve 1" paziņoja, ka vērsīsies tiesā, ja VNĪ neatzīs paziņojumu par lūguma laušanu par nederīgu.

Tirdzniecības centra jumta sabrukšana Rīgā - Sputnik Latvija
Nosaukta kompensācija Maxima veikala sabrukšanas laikā cietušajiem

"Kopš Maxima traģēdijas ir pagājuši seši gadi, taču SIA Re&Re atbildību joprojām nav uzņēmusies. Un tad pēkšņi parādās ziņa par Jauno Rīgas teātri (JRT), kā rezultātā VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pieņēmuši apsveicamu lēmumu – beidzot būvkompānijai, kas ir viena no galvenajām iesaistītajām Maxima traģēdijā, nevis tiek iedots kārtējais objekts, bet gan atņemts," saka Kaimiņš, kurš bija Saeimas Maxima traģēdijas izmeklēšanas komisijas sastāvā.

Rekonstrukcijas tehniskā projekta autore Zaiga Gaile iepriekš teica, ka līdz ar VNĪ un "ReRe Būve 1" līguma laušanu "tiek pieteikts karš lielo būvfirmu mafijai", savukārt Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis pateica, ka viņam jau pašā sākumā likās "nepieņemami būvēt JRT ar asiņainām rokām".

Kaimiņš pauda cerību, ka Gailes un Hermaņa vārdi ilgāk paliks cilvēku atmiņā un ciņa ar būvfirmas bezatbildību attiecībā pret sabiedrību turpināsies, nevis aizmirsīsies pēc pāris nedēļām.

"Es allaž esmu teicis, ka Latvijas sabiedrības sociālā atmiņa ir divas nedēļas. Proti, notiek traģēdija, un pēc divām nedēļām Maxima uztaisa reklāmu, ka riekstiņiem ir 30% atlaide, un atkal visas stāvvietas [pie lielveikaliem] ir pilnas. Visi 54 bojāgājušie – tā "gadījās"," pateica Kaimiņš.

Viņš atgādināja, ka būvniecības kompānija Re&Re ir viens no uzņēmumiem, kuri piedalījās Rīgas pils remontā, un tās nosaukums tika minēts kā viens no iesaistītajiem pils ugunsgrēkā.

"Atkal nodokļu maksātāju nauda tika iegrūsta iekšā, sataisījām Rīgas pili, prezidents dzīvoja Melngalvju namā – tāpat kā JRT [tagad] dzīvo Miera ielā," saka Kaimiņš. "Kas bija atbildīgs par to ugunsgrēku? Dzirkstele. Tāpat kā Maxima traģēdijā atbildīgs bija kas? Skrūve. Skrūve un dzirkstele ir lielākie Latvijas noziedznieki. Bet kurš skrūvēja skrūvi? Kurš atbildīgs par dzirksteli?"

Обрушение крыши торгового центра в Риге - Sputnik Latvija
Maxima pieprasa 1,7 miljonus eiro par Zolitūdes traģēdiju

Skaidrojot, kā uzņēmumam bija jārīkojas pēc traģēdijas, ar kuru tas bija saistīts, deputāts atgādināja par virs Ukrainas notriekto lidmašīnu, kur katastrofas rezultātā bojā gāja 298 cilvēki.

"Toreiz nevienam nebija nekādas skaidrības, kas ir vainīgs – ukraiņi vai krievi –, taču traģēdija bija notikusi. Tomēr pirmais, ko izdarīja aviokompānija, kurai piederēja cietusī lidmašīna, – tā nākamajā nedēļā visām pasažieru ģimenēm izmaksāja kompensācijas, lai neciestu uzņēmuma vārds. Un tikai pēc tam gāja strīdēties tiesās ar apdrošinātājiem, raķešu palaidējiem un citiem."

Viņš uzsver, ka tā ir sociāli atbildīga uzņēmuma rīcība.

"Vispirms tiek izmaksātas kompensācijas, un pēc tam uzņēmumi tiesājas savā starpā. Ar Maxima traģēdijā iesaistītajiem uzņēmumiem bija cīņa piecu gadu garumā. Gadu pēc traģēdijas tika izveidota parlamentārā izmeklēšanas komisija, jo neviens ne par ko neuzņēmās atbildību. Šeit atkal Re&Re bija iesaistīts un joprojām [pēc sešiem gadiem] uzņēmums nav uzņēmies atbildību. Joprojām."

Ziņu lente
0