Ziema bez gāzes, oglēm un kontrabandas: Kijevai ir pieci mēneši, lai nāktu pie prāta

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasМашинный зал ТЭС
Машинный зал ТЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina riskē ziemā nokļūt enerģētiskās krīzes apstākļos: speciālās nodevas dīzeļdegvielas un SDG importam no Krievijas, īpašās atļaujas ogļu eksportam no Krievijas un gāzes tranzīta iespējamais pārtraukums no 1. janvāra draud vismaz ar būtisku cenu pieaugumu.

RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Ukraina saskārusies ar ogļu piegāžu sarukumu no Krievijas, un nākamā gada sākumā riskē palikt pie tukša gāzes cauruļvada. Iespējams, ogļu piegādes var aizvietot ar kravām no ASV, Kanādas un citām valstīm, taču situācija ar gāzi ir daudz sarežģītāka. Ja Krievija un Ukraina nevienosies par tranzīta līguma noteikumiem, ziemā Eiropai pašai būs ļoti vajadzīga Krievijas gāze, ko tā tagad aktīvi iesūknē glabātavās, un nav zināms, vai tai būs lieka gāze – Kijevai.

Ogļu eksports

Ogļu piegādes Ukrainā no Krievijas jūnijā samazinājās par 85%. Daļa agrākā eksporta acīmredzot devusies cauri Baltkrievijai, tāpēc neatainojas Krievijas un Ukrainas tirdzniecības bilances statistikā, taču, pat ņemot vērā šo maršrutu, patērētāji Ukrainā jau ir pamanījuši Krievijas ogļu trūkumu, ziņo "Kommersant".

Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Krievija norādījusi nosacījumus gāzes tranzīta saglabāšanai caur Ukrainu

No 1. jūnija Krievijas kompāniju pienākums ir ik mēnesi saņemt valdības atļauju ogļu izvešanai. Šis solis sperts, atbildot uz Kijevas noteiktajiem Krievijas preču importa ierobežojumiem.

Krievijas ogļu eksports uz Ukrainu jūnijā saruka par 85,3%, līdz 129,3 tūkst. tonnu, salīdzinājumā ar 2018. gada jūniju. Statistika gan liecina, ka daļa kravu pārsūtītas uz Baltkrieviju. Šī gada pirmajā pusgadā ogļu eksports uz Baltkrieviju pieaudzis 4,5 reizes, līdz 951,3 tūkst. tonnu.

Tomēr nav domājams, ka kravas cauri Baltkrievijai pilnībā kompensējušas agrākās piegādes, norādīja avīze. Jūnijā Krievijā ogļu kravu apjoms kritās par 7%, līdz 27,6 milj. tonnu. Krievijas dzelzceļš to pamatoja ar piegāžu sarukumu uz Ukrainu.

Jūlija beigās tika ziņots, ka Lugansas TEC Kijevas kontrolētajā teritorijā sākusi izmantot gāzi, jo nevar saņemt ogles no Krievijas. Arī uzņēmuma "Promugoļservis" direktore Jeļena Drobina uzsvēra, ka Ukrainas metalurgi spiesti pasūtīt ogles no ASV un Kanādas.

Gāzes tranzīts

Eiropa gatavojas ziemai un nerēķinās ar Ukrainas gāzes transporta sistēmu (GTS): jau vairākus mēnešus pazemes glabātavās tiek iesūknēts rekordliels apjoms Krievijas gāzes. Tātad Eiropai ziemā gāzes pietiks, taču diezin vai tai būs "lieka" gāze, ko pārdot Ukrainai, raksta portāls "Strana", materiālu pārpublicēja InoSMI.

Pārrunas par Krievijas gāzes tranzītu cauri Ukrainas teritorijai vēl nav izkustējušās no vietas, kārtējā trīspusējā tikšanās ieplānota 16. septembrī, taču nav zināms, vai pusēm izdosies vienoties.

Газокомпрессорная станция Закарпатской области - Sputnik Latvija
Ukraina iesniegusi Krievijai piedāvājumu gāzes jautājumā

"Gazprom"pieprasa visu tiesas strīdu pārtraukšanu, taču "Naftogaz" to uzskata par nepieņemamu. Pie tam Krievija dod priekšroku īstermiņa līgumam ar gāzes izsūknēšanas noteikumu no Ukrainas GTS, ja tās nepietiks no citiem avotiem, piemēram, no "Ziemeļu straumes 2", kuras ekspluatācijas sākums plānots līdz gada beigām, atzīmēja zinātniski tehniskā centra "Psiheja" speciālo projektu vadītājs Genādijs Rjabcevs. Tehnisku šķērsli pārrunās rada arī fakts, ka jauno līgumu jāparaksta atbilstoši ES standartiem sertificētam neatkarīgam GTS operatoram, taču tas vēl nav izveidots ("Naftogaz" vēl nav noslēdzis sadales procedūru, kas paredz atdalīt gāzes ieguvi, transportēšanu un pārdošanu).

Starp citu, Krievijas gāzes tranzīts Ukrainai ir svarīgs ne tikai no finansiālā viedokļa (par to Kijeva saņem aptuveni trīs miljardus dolāru gadā). Gāzes sūknēšana uz Eiropu nodrošina nepieciešamo spiedienu GTS. Ja plūsma tiks zaudēta, nav saprotams, kā sistēma funkcionēs, norādīja viens no Enerģētikas stratēģijas fonda dibinātājiem Dmitrijs Maruničs.

Turklāt Ukraina, lai arī nepērk gāzi no "Gazprom", saņem to atbilstoši līgumiem ar ES uzņēmumiem. Faktiski Ukraina atsūknē to pašu tranzīta gāzi, un tranzīta pārtraukuma apstākļos būs ļoti sarežģīti vai ļoti dārgi organizēt fizisko reversu.

"Teorētiski gāzes reverss ir iespējams, 2009. gadā tas tika veikts 17 diennaktis. Taču toreiz glabātavās bija 26 miljardi kubikmetru gāzes, un bija iespējams pacelt līdz 200 miljoniem kubikmetru diennaktī. Tagad būs 18-20 miljardi kubikmetru (tādu apjomu Ukrainas PGK sola "Naftogaz" – red.), un tas ļaus pacelt vajadzīgo gāzes apjomu tikai pāris mēnešus nevis visā apkures sezonas periodā. Pie tam, kopš brīža, kad GTS strādāja reversa režīmā, pagājuši 10 gadi, un nav zināms, vai tā tehniski spēs atkal strādāt tādā režīmā," paskaidroja Rjabcevs.

Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Ukrainas kompānija "Naftogaz": pastāv risks zaudēt visu gāzes tranzītu

Pat gadījumā, ja fizisko reversu izdosies īstenot, nav zināms, vai Eiropa tam piekritīs, uzskata eksperti. Ja 2020.gadā tiks pārtraukts gāzes tranzīts cauri Ukrainai, un līdz tam netiks sākta "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācija, Eiropā veidosies gāzes deficīts, tai vienkārši nebūs liekas gāzes Kijevai, vai arī tā tiks pārdota par milzu naudu. Tas draud ar strauju gāzes cenas pieaugumu patērētājiem Ukrainā, arī iedzīvotājiem, jo no 2020. gada vairs nebūs īpašo saistību un cenu valsts regulējuma.

Eksperti vērtē, ka deficīta apstākļos ziemā gāzes cena var pieaugt no 7 grivnām līdz 12-13 grivnām (0,42-0,45 eiro) par kubikmetru iedzīvotājiem un komunālajiem uzņēmumiem.

Eksperti norāda, ka gāzes tranzīta līgums, iespējams, netiks noslēgts līdz gada beigām, bet tranzīts saglabāsies "pēc noklusējuma", un Ukraina turpinās gāzes atsūknēšanu no GTS. "Taču nav saprotams, kāds būs šīs gāzes statuss, pēc būtības, tā būs banāla kontrabanda," atzīmēja Maruņičs.

Dīzeļdegvielas piegādes

Mainās arī naftas produktu piegādātāju struktūra, ņemot vērā jaunās nodevas.

Ukrainas valdība no 1. augusta ieviesa speciālas nodevas dīzeļdegvielas importam no Krievijas pa cauruļvadiem, kā arī sašķidrinātās gāzes importam. Speciālā nodeva dīzeļdegvielai tagad sastāda 3,75%, no 1. oktobra – 4%. Speciālā nodeva sašķidrinātās gāzes importam patlaban sasniegusi 1,75% , no oktobra – 3%.

Vismaz trīs lieli uzņēmumi, kas importē dīzeļdegvielu uz Ukrainu, no augusta ir apturējuši tās piegādes no KF, informēja Ukrainas konsaltinga grupas "A-95" direktors Sergejs Kujuns. Piemēram, runa ir par naftas produktu lielāko importētāju Ukrainā "Wexler Group".

Pie tam Ukrainas prezidenta pārstāvis Andrejs Geruss paziņoja, ka DUS tīkli esot gatavi dīzeļdegvielas importa pārtraukumam no KF un nofraktējuši tankkuģus ar degvielu, kuri jau dodas uz valsti.

Газовая плита - Sputnik Latvija
Naftogaz: Ukrainas GTS pagaidām neviens nevēlas pirkt

"Nekāda deficīta nebūs, cenu nestabilitātes nebūs, neatkarīgi no kompānijas Wexler jaunajiem paziņojumiem Facebook," paziņoja Geruss.

Viņam nepiekrīt eksperts enerģētikas jautājumos Dmitrijs Maruņičs. Viņš uzskata, ka Kijeva nespēs nekavējoties aizstāt dīzeļdegvielas piegādes no Krievijas, un lielākā importētāja lēmums apturēt importu provocēs dīzeļdegvielas cenu pieaugumu.

Pēc viņa domām, nākotnē būs iespējams aizstāt piegādes no Krievijas ar importu no Baltkrievijas. "Protams, var, taču tas nenotiek ne tik ātri, ne tik vienkārši. To nav iespējams paveikt divu vai triju nedēļu laikā. Paskatīsimies, kā tas tiks īstenots," piezīmēja eksperts.


Ziņu lente
0