Rīga paaugstina ūdens un apkures cenas: "Rīgas siltums" nevēlas zaudēt peļņu

© Pixabay / geraltРегулятор подачи тепла для батареи
Регулятор подачи тепла для батареи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmums "Rīgas siltums" strādā ar peļņu, taču paceļ apkures un karstā ūdens cenas Rīgā: siltumenerģija tagad izmaksās rīdziniekiem 51,9 eiro par MWh.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) no 1. augusta apstiprinājusi AS "Rīgas siltums" (RS) jaunos tarifus. Šis uzņēmums ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā, vēsta Bb.lv, atsaucoties uz avīzi "Segodņa".

Кот на батарее - Sputnik Latvija
Nemiro: pēc OIK atcelšanas siltumenerģijas tarifi varētu pieaugt par 40%

Siltumenerģijas tarifa cena paaugstinājusies par 16% - līdz 51,9 eiro par megavatstundu (MWh). Un šai cenai ir jāsaglabājas līdz 2021. gada 31. jūlijam.

Taču Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā uzsver, ka kopējos plānotos izdevumus uzņēmums "Rīgas siltums" samazinājis par 5,1 miljonu eiro, salīdzinot ar sākotnēji iesniegto tarifu projektu. Tiesa, projektā tika iekļautas citas izmaksas, kuras arī ietekmē gala tarifu.

Toties tarifu projekta iekļauto peļņu RS palielinājis līdz atļautajam līmenim. Tiek norādīts, ka "Rīgas siltums" strādā ar peļņu un šobrīd, ņemot vērā, ka RS apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā, kurš ilga no 2017. gada 1. oktobra līdz 2018. gada 30. septembrim, sastādīja 151,632 miljonus eiro, bet peļņa sastādīja 3,297 miljonus eiro.

Tarifu pacelšanas atļauju RS palūdza regulatoram 2017. gadā pēc dabasgāzes tirgus atvēršanas. Toreiz parādījās neparedzētas izmaksas, kas bija saistītas ar augstākām dabasgāzes cenām un iepērkamo siltumenerģiju.

Iepriekšējais "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifs tika apstiprināts 2013. gada jūnijā un sastādīja 44,39 eiro par MWh.

Nav sliktākais variants

Regulators norāda arī uz to, ka Rīgā MWh cena nav augstākā Latvijā. Ja Rīgā siltumenerģijas cena tagad ir 51,9 eiro par MWh, tad vēl 30 valsts pilsētās šis tarifs sasniedz 53,48 eiro par MWh. Tātad RS tarifs ir par 1,58 eiro zemāks.

Vērts norādīt, ka galvenie uzņēmuma akcionāri ir Rīgas dome (49%) un valsts (48,995%).

Interesanti, ka šī gada aprīlī tika ziņots par siltumenerģijas tarifa kāpumu par 12% - līdz 49,99 eiro par MWh bez PVN.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
Latvija nonākusi pie bīstamas robežas: eksperti iesaka krāt naudu

Toreiz kompānija pati skaidroja tarifa kāpumu sakarā ar dabasgāzes cenu pieaugumu.

Turklāt esošajā sezonā RS tika ieplānota divu siltumtīklu pārbūve, kurai bija jāizmaksā 3 miljonus eiro, tiesa, ar Eiropas Savienības finansējuma piesaisti.

Laika posmā no 2019. gada maija līdz augustam uzņēmums plānoja pārbūvēt siltuma maģistrāli Dzelzavas ielas posmā – no Lielvārdes ielas līdz Ilūkstes ielai. Šī siltuma maģistrāle tiek ekspluatēta kopš 1971. gada. Turklāt līdz 2020. gadam "Rīgas siltums" vēlas pārbūvēt divas katlu mājas.

Par šo modernizāciju rezultātu kļūs biodegvielas izmantošanas pieaugums enerģijas ražošanā no 23% līdz 44%.

Ziņu lente
0