Nespēlējieties ar sērkociņiem un benzīnu: vai valdība atradīs vēl 120 miljonus mediķiem

© Sputnik / Sergey MelkonovУчастники образовательной акции "День теней" на хирургической операции в больнице им. Паула Страдыня
Участники образовательной акции День теней на хирургической операции в больнице им. Паула Страдыня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķu algu paaugstinājumu nākamgad Ministru Kabinets jau ir apstiprinājis; ja papildu finansējums netiks piešķirts, nozare var ieslīkt vēl dziļākā krīzē.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Medmāsas pakāpeniski atgriežas strādāt veselības aprūpes nozarē, jo noticēja politiķu solījumiem, norāda veselības ministre Ilze Viņķele. Taču lai turpinātu palielināt mediķu algas, nākamgad ir nepieciešami 120 miljoni eiro, vēsta LNT.

Врач - Sputnik Latvija
Ārsta Tihonova lieta: ministre pastāstīja, kā cīnīsies ar nolaidību

Medicīna ilgu laiku nebija valsts prioritātes, un situācija nozarē ir kļuvusi kritiska, sevišķi reģionos. Par to pirms kāda laikā paziņoja Valsts kontrole pēc revīzijas veikšanas medicīnas iestādēs. Viens no galvenajiem revizoru secinājumiem – slimnīcās katastrofāli trūkst medmāsu.

Taču, ka norādīja veselības ministre Ilze Viņķele, situācija ar medmāsām pakāpeniski sāk stabilizēties, kaut gan ir jāturpina arī turpmāk palielināt viņu algas.

"Šobrīd cilvēki ir noticējuši valdības un Saeimas solījumam par algu pieaugumu. Un māsas lēnām atgriežas veselības aprūpē.

Ja izrādīsies, ka tas ir bijis tikai tāds priekšvēlēšanu solījums, cilvēki vairs nenoticēs," norādīja ministre.

Medmāsu asociācijā apstiprināja, ka pērn pirmo reizi daudzu gadu garumā apstājās masveida medmāsu aizplūšana, taču, lai pozitīvā tendence saglabājas, ir jāturpina algu paaugstināšana.

"Tas, ko mēs esam pamanījuši 2018. gadā, ka šī krīze, es teiktu tā, – ir apturēta. Bet tā var turpināties jebkurā brīdī. Ja ar šo jautājumu mēs apstāsimies un to kopīgi nerisināsim, tad mēs ātri vien nonāksim šajā krīzes situācijā vēl dziļāk," norādīja asociācijas vadītāja Dita Raiska.

Дефибриллятор - Sputnik Latvija
Pacientiem Latvijā var atļaut elektroniski atteikties no "atdzīvināšanas"

Krišjāņa Kariņa valdības deklarācijā ir nostiprināta apņemšanās paaugstināt mediķu darba apmaksu. Viņķele cer, ka solījums tiks izpildīts, viņa pieteica algu paaugstināšanai nākamgad papildus gandrīz 120 miljonus eiro.

"Es domāju, ka valdībā ir cilvēki, kas saprot, ka spēlēties ar sērkociņiem gar benzīna kannu nevajag, un to solījumu par mediķu algām mēs pildīsim visi kopā," uzsvēra Viņķele.

Finanšu ministrijā norādīja, ka nekādi lēmumi par mediķu algu palielināšanu šobrīd nav pieņemti, jo par jaunā valsts budžeta prioritātēm valdība plāno vienoties pēc trim nedēļām.

Ziņu lente
0