Rinkēvičs: tankkuģa ekipāža kļuvusi par ģeopolitiskās spēles ķīlnieci

© Lithuanian Ministry of Foreign AffairsМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas ĀM pieprasīja atbrīvot uz britu tankkuģa "Stena Impero" aizturēto Latvijas pilsoni.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Irānas varasiestāžu tankkuģa "Stena Impero" aizturēšana Ormuzas šaurumā nav klasisks konsulāta gadījums, paziņoja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, preses konferencē, raksta BB.lv.

Kuģi "Stena Impero" Irānas teritoriālajos ūdeņos Ormuzas šaurumā 19. jūlijā aizturēja Irānas Bruņoto spēku pārstāvji. Tankkuģi pavadīja uz Bendera Abbasa ostu. Tankkuģa ekipāža, kas sastāv no 23 cilvēkiem, tostarp viena Latvijas pilsoņa, joprojām atrodas uz klāja. "Stena Impero" incidents kļuva par Irānas varasiestāžu faktisko atbildi uz Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu, ko 4. jūlijā veica britu Gibraltāra varasiestādes.

Iepriekš Latvijas ĀM vadītājs tikās ar Somijas ārlietu ministru Pekku Hāvisto, kurš ieradās Rīgā, lai apspriestu virkni jautājumu, tostarp par aizturēto tankkuģi – Latvijai nav savas pārstāvniecības Irānā, konsulāro palīdzību jūrniekam pēc Rīgas lūguma sniedz Somijas vēstniecība Teherānā.

Rinkēvičs pastāstīja, ka sadarbība ar Somijas ĀM šajā problēmā notiek jau kopš pirmās dienas. Tiek uzturēta mijiedarbība arī ar Indijas varasiestādēm Ņūdeli. Ir zināms, ka Indijas konsulam izdevies pameklēt kuģi.

"Mūsu galvenais mērķis ir pārliecināties, ka cilvēkiem nekas netrūkst. Ir jautājumi, kas tiek risināti ikdienas režīmā. Ja šis būtu klasisks konsulārais gadījums, tad varbūt mēs varētu runāt par konkrētiem apkalpes un kuģa atbrīvošanas termiņiem. Mēs saprotam, ka šeit pastāv nopietna ģeopolitiskā komponente. Irānas puse norādījusi, ka britu tankkuģa aizturēšana ir saistīta ar Irānas tankkuģa aizturēšanu Gibraltāra. Lielā mērā britu tankkuģa apkalpe ir kļuvuši par ķīlniekiem plašākā ģeopolitiskā spēlē," pateica Rinkēvičs.

Британский танкер Stena Impero - Sputnik Latvija
Irānas varasiestādes neļauj sazināties ar Latvijas pilsoni

Hāvisto paziņoja, ka lūgumu piedalīties problēmas risināšanā izteica Latvijas ĀM, zinot, ka Somijai ir vēstniecība Teherānā.

"Mūsu pirmā prasība bija nekavējoties atbrīvot Latvijas pilsoni, savukārt otrā – nodrošināt sakarus ar viņu, lai viņš varētu sazvanīties ar ģimeni. Turklāt mēs interesējās par apstākļiem, kādos atrodas tankkuģa ekipāža – vai cilvēki saņem ūdeni, ēdienu, medicīnisko palīdzību," pateica somu ministrs.

Pēc Hāvisto sacītā, nav izslēgts, ka Somijas konsuls varētu tikt pielaists tankkuģī, taču patlaban nav zināms, kad tas varētu notikt.

Ziņu lente
0