Dombrovskis: Latvijas tranzīts jau ir sarucis, bet ministrs to "piebeigs līdz galam"

CC BY-SA 3.0 / Votexx2 / dlrz 10m (cropped image)Тепловоз на территории Даугавпилсского ЛРЗ
Тепловоз на территории Даугавпилсского ЛРЗ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits piedāvāja paaugstināt dīzeļa akcīzi nevis lai īstenotu ideju, bet gan lai radītu darbošanās redzamību, citi to vienalga neatbalstīs, uzskata deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Satiksmes ministra Tāļa Linkaita piedāvājums paaugstināt akcīzi dīzeļdegvielai un iegūtos papildu līdzekļus novirzīt autoceļu finansēšanai kritizēja deputāts no "Saskaņas" Vjačeslavs Dombrovskis. Pēc viņa sacītā, šāds solis negatīvi ietekmēs tranzīta nozari, liekot vadītājiem uzpildīties kaimiņu Lietuvā un Igaunijā, kā arī novedīs pie preču cenu kāpuma, vēsta Press.lv.

Стоимость бензина - Sputnik Latvija
Linkaits vēlas pacelt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, lai atrastu naudu ceļu remontam

Iepriekš Tālis Linkaits paziņoja, ka dīzeļdegvielas akcīzes palielinājuma jautājums tiks apspriests plānotās nodokļu reformas ietvaros. Pēc viņa sacītā, "tas būs, no vienas puses skatoties, sāpīgs risinājums, bet, no otras puses skatoties, tas dos papildu iespēju finansēt ceļus".

Komentējot iniciatīvu, Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka šodien dīzeļdegviela Latvijā jau tā ir visdārgākā Baltijā.

"Un kārtējā akcīzes palielināšana nozīmēs, ka Latvijas pierobežu rajonu ar Lietuvu un Igauniju iedzīvotāji pirks dīzeļdegvielu šajās valstīs. Latgalē dīzeli ievedīs no Krievijas," paziņoja Dombrovskis, norādot, ka nodokļa pacelšana diez vai palielinās valsts budžeta ienākumus.

Dīzeļdegvielas cenām ir arī svarīga loma Latvijas Dzelzceļa tarifu veidošanās, līdz ar to tās ietekmē visu tranzīta nozari, norādīja Dombrovskis.

"Šodien tranzīta nozare nodrošina katru desmito darbavietu valstī. Savukārt Latvijas tranzīta konkurētspēja tiešā veidā ir atkarīga no dzelzceļu pārvadājumiem, kuros tiek izmantots dīzelis (Latvijā lokomotīvēm lielākoties ir dīzeļdzinējs – red.). Un akcīzes palielināšanās šos tarifus bez šaubām palielinās," paziņoja deputāts.

Turklāt Dombrovskis norādīja, ka dīzeļdegvielas cenu kāpums paaugstinās arī visas valsts iekšējās loģistikas izmaksas – produktu un preču piegādes veikalos izmaksās vairāk. Un šos jaunos izdevumus kompensēs pircēji, sacīja deputāts.

Patlaban akcīzes nodoklis par tūkstoti litru dīzeļdegvielas Latvijā sastāda 372 eiro, sākot ar 2020. gadu, to plānots paaugstināt līdz 414 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija.

Ziņu lente
0