"NATO karavīri dzer pienu no krūzēm ar Hitleru?" Antifašists sašutis par gadatirgu Valgā

© Sputnik / Вадим АнцуповАндрей Заренков
Андрей Заренков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav iedomājami iztēloties, ka Eiropas valstī notika šāda nevaldāma nacisma ideju un artefaktu propaganda, uzsvēra Andrejs Zarenkovs.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Produkcija ar nacistu simboliku tika atklāti pārdota "nacistiskās produkcijas" tirdziņā NATO bāzē Valgā, pie robežas ar Valku. Gadatirgus katru mēnesi tiek rīkots Valgas kara aģitācijas muzejā NATO bāzes teritorijā, un to apsargā policija.

Финский правозащитник Йохан Бекман - Sputnik Latvija
Vēsturnieks par "Mein Kampf" izdevumu: Igaunija nodarbojas ar nekaunīgu nacisma propagandu

Igaunijas Antifašistu komitejas vadītājs, NVO "Igaunija bez nacisma" valdes priekšsēdētājs Andrejs Zarenkovs Sputnik Igaunija intervijā nosauca atklātu fašistu simbolikas tirdzniecību par cilvēku piemiņas zaimošanu, kurus nogalināja cilvēki ar nacistu karogiem.

"Nav iedomājami iztēloties, ka Eiropas valstī notika šāda nevaldāma nacisma ideju un artefaktu propaganda, kad visi, sevišķi vecākā paaudze, labi atceras, ko sev līdzi atnesa fašisms," paziņoja Zarenkovs.

"Kādēļ produkcija ar nacistu simboliku izrādījās NATO bāzes teritorijā? Varu iedomāties, kā jaunie NATO karavīri dzer Igaunijas pienu no krūzes ar Hitlera portretu. Varbūt viņi nezina, kas viņš tāds ir? Situācija ir briesmīga un riebīga, un protams ar to ir jācīnās," pauda sašutumu antifašists.

Zarenkovs uzsvēra, ka ir jāpretojas vēlmei atdzīvināt neonacismu "šādā zemiska veidā – tirgojot nieciņus ar nacistisko simboliku". Viņš apsolīja, ka Igaunijas Antifašistu komiteja sekos līdzi situācijas attīstībai: "negribas dzīvot valstī, kas propagandē neonacistisko noskaņojumu un nacistiskos artefaktus".

Кружки на на нацистской ярмарке в Валге - Sputnik Latvija
Magnēts ar nacista smaidu un alus ar svastikas smaku: Baltijas valstu bīstamais ceļš

Neonacistiskās idejas guvušas plašu izplatību Baltijas valstīs. Līdz ar varasiestāžu visatļautības rosināšanu apgriezienus uzņem nacisma slavēšana, norādīja KF prezidents Vladimirs Putins. Krievijas līderis uzsvēra, ka nav attaisnojuma un piedošanas nedz zvērīgajam nacisma noziegumam, nedz tā piekritējiem – banderoviešiem, SS leģionu dalībniekiem, nacionālistu bandām Baltijā. KF ĀM vairākkārt aicināja pasaules sabiedrību pievērst uzmanību neonacistisko noskaņojumu izaugsmei Baltijas valstīs. Vairs nedrīkst noklusēt nacisma atdzimšanas problēmu, paziņoja iestāde.

Ziņu lente
0