Viedoklis

Dodas cīņā kunga prātā. Kā alkohols noved postā amerikāņu karavīrus

© Latvijas armija/Gatis Dieziņš, RJCВоенные НАТО на полигоне Адажи
Военные НАТО на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aprīlī ASV izdevums Military Times informēja, ka starp profesijām, kas lieto lielāko daudzumu alkohola, Savienotajās Valstīs pirmo vietu ieņēmuši karavīri.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Pagājušajā nedēļā ASV speciālo operāciju komandieri atsauca no Irākas elitāro "jūras kotiku" – ASV JKS speciālo uzdevumu vienības karavīru – vadu. Saskaņā ar ABC News datiem, lēmums pieņemts alkohola dēļ. Telekanālam izdevies noskaidrot, ka aptuveni 20 karavīri regulāri lietojuši alkoholu karadarbības zonā, lai arī tas kategoriski aizliegts. Viņu dienesta biedri to zinājuši, taču klusējuši. Galu galā vienība atgriezīsies bāzē Sandiego, bet karot dosies citi. Par šo un citiem alkoholisma gadījumiem amerikāņu karavīru rindās portālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

Dzer visvairāk

Karabāze Ādažos. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Septiņi iemesli, kāpēc ASV būtu jāslēdz karabāzes ārvalstīs

Aprīlī ASV izdevums Military Times informēja, ka starp profesijām, kas lieto lielāko daudzumu alkohola, Savienotajās Valstīs pirmo vietu ieņēmuši karavīri. Vidēji viņi iedzeršanai velta 130 dienas gadā, apsteidzot ogļračus un celtniekus, kuri šim nolūkam atvēl 112 un 106 dienas gadā atbilstoši. Organizācija, kas veica pētījumu, atzīmēja, ka laikā no 2013. līdz 2017. gadam "dzeršanas" laiks vidēji pieaudzis par 34%. Ar katru gadu aizvien lielāks skaits karavīru lieto alkoholu pārlieku lielā daudzumā.

2018. gada jūlijā kompānija "Rand Corporation" publicēja sava pētījuma rezultātus: aptuveni 30% amerikāņu karavīru pārāk daudz dzer. Par lielākajiem dzērājiem atzīti jūras kājnieki. Otrajā vietā – JKS, trešajā – Krasta apsardze. Nereti alkohols noved pie dažādiem incidentiem.

2017. gadā Japānā dislocētajiem ASV karavīriem tika aizliegta alkohola lietošana. Aizliegts pirkt un lietot spirtotos dzērienus gan bāzēs, gan aiz to robežām.

Ierobežojumi tika ieviesti pēc incidenta, kura rezultātā jūras kājnieks automašīnā pieļāva letālu avāriju Okinavas provincē – viņš izbrauca pie luksofora sarkanā signāla un ietriecās nelielā furgonā, kura vadītājs mira notikuma vietā. Jūras kājnieks tika nogādāts policijas iecirknī. Analīzes norādīja, ka viņš ir spēcīga alkohola reibuma stāvoklī. Tas nav pirmais "dzēruma" CSN Okinavā. 2016. gadā Japānas policija aizturēja ASV karavīru par bīstamu braukšanu reibumā. 27 gadus vecais jūras kājnieku seržants no Kadena bāzes vainu neatzina, taču analīzes izrādījās pozitīvas. Mēnesi iepriekš nāvējošu avāriju izraisīja amerikāņu kareive – viņa sēdās pie stūres pēc ballītes, iebrauca pretējās kustības joslā un sadurās ar divām automašīnām. Gāja bojā vairāki vietējie iedzīvotāji.

Полицейский автомобиль в Литве - Sputnik Latvija
Nakts un 1,48 promiles asinīs: NATO kareivji atkal trako

2018. gada februārī ASV karavīri Japānā bija iesaistīti narkotiku tirdzniecības lietā. ASV KJS 7.flotes pārstāvji, kas dislocēta Jokosukas bāzē uz dienvidiem no Tokijas, paskaidroja: izmeklēšana tika ierosināta pēc tam, kad kļuva zināms: vairāki matroži lietojuši un izplatījuši narkotikas.

Amerikāņu avīze The Wall Street Journal, atsaucoties uz avotiem JKS, ziņoja, ka vismaz 12 jūrnieki Japānā tiek turēti aizdomās par LSD extasy un citu narkotiku iegādi, pārdošanu un lietošanu. Daži no viņiem dienēja uz aviācijas bāzes atomkuģa "Ronald Reagan".

Kodolžvingulis

Amerikāņu karavīri lieto alkoholu arī dzimtenē. Piemēram, maijā divi kareivji tika pieķerti alkohola lietošanā Frensisa E.Vorrena GKS bāzē Vaijomingā. Starp citu, jāpiebilst, ka šajā bāzē nebūt neglabājas kaut kādi kājauti – tur ir īsti kodolieroči. Karavīri veic starpkontinentālo ballistisko raķešu "Minuteman 3" tehnisko apkalpošanu.

Šis ir jau otrais incidents minētajā bāzē kopš gada sākuma, kas saistīts ar aizliegtu vielu lietošanu karavīru vidū. 2018. gada maijā vadība atklāja te veselu narkotiku tirdzniecības tīklu. Vairāk nekā ducis kareivju, kuru pienākumos ietilpa kodolraķešu apsardze, lietoja un izplatīja LSD, kokaīnu, extasy un marihuānu. ASV GKS informācija liecina, ka viens no Frensisa E.Vorrena GKS bāzes darbiniekiem publicējis Facebook fotogrāfiju, kas atmaskoja gan viņu pašu, gan dienesta biedrus. Izmeklēšana beidzās ar kara tribunālu un citiem disciplināriem sodiem.

Флаг Литвы - Sputnik Latvija
ASV karavīri norāva Lietuvas karogu no prokuratūras ēkas Kauņā

2013. gada decembrī alkoholisma dēļ cieta pats ASV kodolraķešu spēku komandieris ģenerālis Maikls Kerijs. Viņš atlaists par "uzticības zaudēšanu" pēc brauciena uz Krieviju – uz kopīgām mācībām. Mediji stāstīja, ka ģenerālis dzēris visu komandējuma laiku un nodzēries tiktāl, ka nav spējis nostāvēt bez palīdzības. Tā paša gada pavasarī par dzeršanu un seksuālu vaļību atvaļināts ASV Bruņoto spēku Āfrikā komandieris Ralfs Beikers.

2018. gada oktobrī dienesta pakāpi zaudēja ASV Jūras kājnieku korpusa pulkvedis Džeimss Šnelle, ASV militārā kontingenta komandieris Austrālijā. Žurnālisti noskaidroja, ka 30. septembrī virsnieks pavadījis nakti striptīza bārā, kur nonācis stipra reibuma stāvoklī. Pēc tam viņš sēdies pie stūres, taču tālu nav ticis – par to parūpējās vietējā policija.

Bēda sabiedrotajiem

Amerikāņu kareivju izdarības reibumā NATO bloka valstīs jau sen kļuvušas par ierastu lietu. 2017. gada 19. jūnija naktī kara policijas patruļa Viļņas centrā aizturēja ASV armijas virsnieku, kurš nokārtoja "mazo vajadzību" tieši pie Lietuvas Iekšlietu ministrijas ēkas. 2016. gada aprīlī divi amerikāņu kareivji Kauņā norāva Lietuvas karogu no prokuratūras ēkas un noķengājuši to. Lietuvas mediji vēsta, ka policija ieteikusi nekomentēt šo incidentu un neiekļaut oficiālajos pārskatos.

Бокалы с алкоголем - Sputnik Latvija
Maksāt vai nemaksāt: NATO karavīri sarīkojuši kautiņu Viļņas restorānā

2018. gada aprīlī septiņi amerikāņu kareivji tika aizturēti Rumānijā par kautiņu dzērumā ar naktskluba apsargiem. Kareivji mēģināja pamest iestādi, neapmaksājot rēķinu, tāpēc izcēlās konflikts. Policisti, ieradušies notikuma vietā, centās saukt satrakotos kareivju pie kārtības, taču tie nikni pretojās. Galu galā amerikāņi tika nogādāti policijas iecirknī. Pieciem huligāniem piespriests sods par sabiedriskās kārtības pārkāpumiem. Vēlāk noskaidrojās, ka trīs kautiņa dalībnieki ir virsnieki.

Ziņu lente
0