EDSO negatīvi novērtēja Ukrainas valsts valodas likumu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasМарш в Киеве, архивное фото
Марш в Киеве, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Organizācijas vadītājs uzsvēra, ka dokumentā nepieciešami grozījumi, tostarp arī krievu valodas aspektā.

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Ukrainas Kultūras ministrija sadarbībā ar EDSO gatavo grozījumus Ukrainas likumos, kas saistīti ar nacionālās valodas politiku, EDSO Augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Lamberto Zanjērs pastāstīja intervijā avīzei "Izvestija".

"Mēs strādājam ar Kultūras ministriju pie dažiem grozījumiem, kas nepieciešami dokumentā, tostarp jāņem vērā arī krievu valodas loma," Zanjēra teikto citēja Sputnik Lietuva.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka valsts valodas lietojuma jautājumi Ukrainā tiek noregulēti visai stingri. Piemēram, likums "Par ukraiņu valodas funkcionēšanas nodrošināšanu valsts valodas statusā", pēc Zanjēra teiktā, pieņemts bez jebkādām konsultācijām ar mazākumtautībām.

Ламберто Заньер — итальянский дипломат, бывший генеральный секретарь ОБСЕ - Sputnik Latvija
EDSO komisārs novērtējis izglītības sistēmas reformu Latvijā

Augstais komisārs atgādināja, ka Ukrainā pastāv problēma ar Eiropas Padomes rekomendāciju īstenošanu. Piemēram, tas attiecas uz dalījumu starp ES valodām un visām pārējām. Zanjērs paskaidroja, ka tāda politika noved pie nelīdztiesīgas attieksmes pret mazākumtautībām, tātad – pie diskriminācijas elementu izpausmēm.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, tiekoties ar Zanjēru, apsprieda krievvalodīgo diskrimināciju Baltijas valstīs un Ukrainā sakarā ar jaunajiem valodas likumiem. Sarunā ministrs uzsvēra visu mazākumtautību tiesību aizsardzības nozīmi EDSO telpā, kā arī Krievijas vēlmi turpināt konstruktīvu dialogu ar visām dalībvalstīm šajā jautājumā.

Valodas jautājums

Maijā valsts bijušais prezidents Petro Porošenko parakstīja likumu "Par ukraiņu valodas funkcionēšanas nodrošināšanu valsts valodas statusā", kas paredz vienīgi ukraiņu valodas lietojumu gandrīz visās jomās.

Dokuments liek valsts iedzīvotājiem sarunāties ukraiņu valodā visās sabiedriskajās vietās un valsts iestādēs. Sarunāties citās valodās var tikai personiskā saziņā un baznīcas ceremonijās.

Vēlāk pašreizējais prezidents Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka nākotnē krievu valoda varētu saņemt īpašu statusu Doņeckas un Luganskas tautas republikās. Viņš uzsvēra, ka Ukrainā nav problēmu ar krievu valodas lietojumu ikdienas dzīvē.

Ziņu lente
0