Špicbergenā iet bojā ziemeļbrieži

© Sputnik / Евгений ЛешковскийСеверный олень в рижском зоопарке
Северный олень в рижском зоопарке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki uzskata, ka dzīvnieku bojāeja saistīta ar klimata pārmaiņām – briežiem nav izdevies ziemā atrast pietiekamu daudzumu barības.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Zinātnieki atraduši vairāk nekā 200 bojāgājušus ziemeļbriežus, kuri miruši badā klimata pārmaiņu rezultātā Špicbergenas arhipelāgā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz televīzijas un radio kompāniju NRK.

"Nekad iepriekš zinātnieki nav fiksējuši tik lielu skaitu briežu, kuri būtu miruši badā Špicbergenā," informēja Norvēģijas Polārā institūta pētnieki.

Rekordlielais bojāgājušo dzīvnieku skaits tika fiksēts pēc relatīvi siltas ziemas, kuras rezultātā arhipelāgā samazinājās ziemeļbriežu uztura bāze. Trīs Polārā institūta zinātnieki desmit nedēļas pētīja situāciju Špicbergenā, aprēķināja briežu skaitu un fiksēja bojāgājušo dzīvnieku skaitu.

Viņi atzīmēja, ka šie pētījumi ir nepieciešami, jo ziemeļbrieži ir galvenā suga apkārtējās vides stāvokļa noteikšanai tundrā. Tamlīdzīgus pētījumus institūta zinātnieki veic jau 40 gadus.

Гренландия - Sputnik Latvija
Uz Grenlandi iet siltums, ledus kūst, vēsta meteorologi

Zinātnieki uzskata, ka dzīvnieku bojāeja saistīta ar klimata pārmaiņām – briežiem nav izdevies ziemā atrast pietiekamu daudzumu barības.

"Pērnā gada decembrī arhipelāgā stipri lija, ganības vairākos Špicbergenas rajonos sasala, un tur mītošie dzīvnieki saskārās ar grūtībām, meklējot uzturu. Dzīvnieki, ko mēs atradām, miruši badā," telekompānija citēja zinātnieku Oshildu Onviku Pedersenu. Pētnieki atzīmēja, ka uz planētas tikai rets rajons tik lielā mērā pakļauts klimata pārmaiņu sekām kā Špicbergena.

Uztura bāzes trūkums radījis īpaši lielu konkurenci biežu vidū par uzturu, tāpēc gājuši bojā jaunākie un vecākie dzīvnieki, atzīmēja zinātnieki.

Ziņu lente
0