Ukrainas prezidents mēģina vērst spiedienu pret tiesu Itālijā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis ir noraizējies par "neattaisnoti stingro tiesas lēmumu" Vitālijam Markivam par līdzdalību itāļu fotogrāfa Andrea Rokelli slepkavībā Donbasā.

RĪGA, 27. jūlijs - Sputnik. Ukrainas prezidenta oficiālā vietne informēja, ka Vladimirs Zeļenskis pa tālruni sarunājies ar Itālijas premjerministru Džuzepi Konti. Viena no sarunas tēmām – nesenais Itālijas tiesas spriedums Nacionālās gvardes kaujiniekam Vitālijam Markivam.

"Valsts vadītājs piedāvāja Ukrainas tiesisko palīdzību visaptverošas kopīgas ekspertīzes veikšanai, lai noskaidrotu Andrea Rokelli nāves apstākļus. Viņš pauda bažas par neattaisnoti stingro tiesas lēmumu un uzvēra, ka nepieciešams objektīvi izskatīt lietu Itālijas apelācijas tiesā," vēsta Zeļenska preses dienests.

12. jūlijā Pāvijas pilsētas tiesa piesprieda Vitālijam Markivam brīvības atņemšanu uz 24 gadiem par līdzdalību itāļu fotogrāfa Andrea Rokelli slepkavībā Donbasā. Slepkavība notika 2014.gada pavasarī.

Ситуация в Киеве - Sputnik Latvija
Par žurnālista slepkavību Donbasā noziedznieks pavadīs cietumā Itālija 24 gadus

Itālijas valdība apstiprināja Zeļenska un Kontes telefona sarunu, taču nesniedza komentārus par Markiva lietu. Tas ir saprotams: jebkurā rietumvalstī prezidents vai valdības vadītājs cenšas nekomentēt tiesas spriedumus, lai viņam nepārmestu spiedienu pret tiesu. Tas var kļūt par politiskās karjeras galu.

Ukrainas prezidenta preses dienests informēja, ka Vitālijs Markivs esot Ukrainas pilsonis. Vai to var uzskatīt par pietiekamu pamatu, lai censtos panākt Markiva izdošanu Ukrainai? Prezidents devis savai komandai uzdevumu izvērtēt šo jautājumu.

V.Markivs ir dzimis Ukrainā, taču pusaudža gados kopā ar ģimeni pārcēlies uz Itāliju un saņēmis šīs valsts pilsonību. Itāļu juristi paskaidroja, ka ārvalstnieki, pārejot Itālijas pilsonībā, var saglabāt agrāko pilsonību, ja to ļauj izcelsmes valsts likumdošana.

Ukrainas Konstitūcija viennozīmīgi aizliedz saviem pilsoņiem dubultu pilsonību. Tātad pēc Itālijas likumiem Markivs ir tikai Itālijas pilsonis. Nekāda tiesiska pamata viņa izdošanai Ukrainai nav.

Līdz ar Rokelli Slavjanskas piepilsētā tika nogalināts arī Krievijas pilsonis – žurnālists un tiesībsargs Andrejs Mironovs. Taču spriedums Markivam pasludināts tikai par Andrea Rokelli slepkavību, jo Mironova slepkavība nav Itālijas tiesībsargājošo iestāzu kompetencē. Krievijas Izmeklēšanas komitejai ir pamtas ierosināt krimināllietu sakarā ar Krievijas pilsoņa slepkavību ārzemēs.

Ziņu lente
0