Mediji vēsta par Maskavas viedokli jautājumā par gāzes tranzīta kontraktu ar Kijevu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji vēsta, ka Maskava centīsies panākt īstermiņa līgumu par gāzes tranzītu caur Ukrainas teritoriju.

RĪGA, 27. jūlijs – Sputnik. Maskava pārrunās ar Kijevu par gāzes tranzītu pēc 2019.gada centīsies panākt īstermiņa līguma noslēgšanu, lai pabeigtu gāzesvadu būvdarbus ārpus Ukrainas, turklāt Maskavai šim nolūkam, iespējams, pietiks ar gadu, vēsta aģentūra Reuters, atsaucoties uz četriem informācijas avotiem, kuri pazīstami ar Krievijas plāniem.

"Maskava centīsies panākt no Kijevas īstermiņa līguma noslēgšanu gāzes tranzītam uz Eiropu pēc 2019.gada cerībā iegūt laiku, lai pabeigtu gāzes maģistrāles, kad ved apkārt Ukrainai... Īstermiņa līgums ļaus Krievijai pabeigt infrastruktūru, kas nepieciešama, lai atņemtu Ukrainai galvenās Krievijas gāzes tranzīta valsts statusu un samazinātu nepieciešamību noslēgt ilgtermiņa līgumu," vēsta aģentūra, uz kuras sniegto informāciju atsaucās RIA Novosti.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Bijušais Vācijas ministrs paskaidroja, kāpēc "Ziemeļu straume 2" tiks uzbūvēts līdz galam

"Ukraina gribētu noslēgt ilgtermiņa līgumu, uz 10 gadiem. Mums tas nav izdevīgi, mums pietiktu ar gadu, lai mēs savāktu spēkus un sāktu visu straumju ekspluatāciju," Reuters citēja vienu no saviem avotiem.

Informācijas avots ES un divi citi avoti, pazīstami ar "Gazprom" plāniem, apstiprināja aģentūrai Maskavas pozīciju. "Gazprom" un Krievijas Enerģētikas ministrija atteicās sniegt komentārus, atzīmēja Reuters.

Iepriekš jūlijā Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, runājot par problēmām, ko rada gāzes tranzīts cauro Ukrainai, paziņoja, ka iespējami divi risinājumi: uz zināmu laiku saglabāt pašreizējo līgumu vai izvērtēt iespēju radīt gāzes transporta konsorciju, lai pagarinātu tranzītu cauri Ukrainai un turpinātu Krievijas gāzes tiešas piegādes.

Tagadējais līgums par gāzes piegādi un tranzītu cauri Ukrainai izbeidzas 2019. gada nogalē. Pagaidām nav pieņemts noteikts lēmums par tā nākotni. Eiropas Komisijas viceprezidents enerģētiskās savienības jautājumos Marošs Šefčovičs jūnijā pavēstīja, ka vienojies ar Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku ieplānot nākamo trīspusējo tikšanos septembrī. Trešdien avīze "Vedomosti" vēstīja, ka Šefčovičs ierosinājis sasaukt tikšanos 16.septembrī Briselē.

Ziņu lente
0