Štirlicam draudēja izgāšanās: uz ASV prezidenta zīmoga parādījies divgalvu ērglis

© Sputnik / Allan HantsomДвуглавый орел на флаге США
Двуглавый орел на флаге США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādā pasākumā ASV prezidenta Donalda Trampa uzrunas laikā aiz viņa muguras parādījās prezidenta zīmoga attēls, kurā amerikāņu ērgli bija divas galvas, nevis viena.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Amizants kāzuss – divgalvains ērglis uz ASV prezidenta zīmoga – devis Krievijas sazvērestības teorijas piekritējiem jaunu vielu pārdomām, vēsta Sputnik Igaunija.

Viena galva – labi, divas – vēl labāk

Izdevums The Washington Post pastāstīja, ka ASV prezidenta Donalda Trampa runas laikā ekrānā aiz viņa muguras parādījies "atjaunots" prezidenta zīmogs. Parastā amerikāņu ērgļa vietā pēkšņi parādījās divgalvains ērglis – gluži kā Krievijas ģerbonī. Nagos ērglis turēja golfa nūju komplektu.

Бронемашины Брэдли рядом с мемориалом Авраама Линкольна в центре Вашингтона накануне празднования Дня независимости США - Sputnik Latvija
Vašingtonā Neatkarības dienas svētkiem sagatavota sarūsējusi bruņutehnika

Pasākuma organizatora – nekomerciālās organizācijas Turning Point — pārstāvis paskaidroja, ka darbinieks it kā esot sajaucis zīmogus, jo nepieciešamo attēlu meklējis pēdējā brīdī. Organizācija jau uzsvērusi, ka tamlīdzīga kļūda ir "nepieļaujama". Prezidenta administrācijas oficiālais pārstāvis pastāstīja, ka pirms sagrozītā simbola parādīšanās Baltā nama darbinieki to nav redzējuši.

Taču viszinošie žurnālisti nebija apmierināti ar tādu incidenta skaidrojumu un sazinājās ar datorgrafikas speciālistu Čārlzu Lizotu, kurš apgalvoja, ka viņš esot divgalvainā amerikāņu ērgļa autors.

Pēc viņa domām, nevar būt ne runas par vienkāršu kļūdu. "Pilnīgas muļķības. To (attēlu ar divgalvaino ērgli – red.) vajadzēja meklēt ar nodomu. Tas nevar notikt nejauši," apgalvoja speciālists.

Savukārt visiem, kuri tic tam, ka "Krievija iejaukusies" amerikāņu darīšanās, divgalvainā ērgļa parādīšanās uz ASV prezidenta zīmoga vēlreiz apstiprinājusi, ka viņiem ir taisnība.

No kurienes radies divgalvainais ērglis

Mūsdienu pasaulē divgalvainais ērglis viennozīmīgi tiek saistīts ar Krieviju, uz kuras ģerboņa redzams, taču tas ir arī, piemēram, Serbijas, Albānijas un Armēnijas ģerboņos.

Austrijas impērijas laikos divgalvainais ērglis rotāja arī tās ģerboni – par to tagad liecina heraldiskā simbola attēli Vīnes vecpilsētas ielās.

Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп (справа) во время встречи на полях саммита G20 в Осаке - Sputnik Latvija
Politika
Japānā tikušies Putins un Tramps

Krievijas ģerbonī divgalvainais ērglis parādījās, pateicoties Lielkņaza Ivana III Lielā precībām ar Bizantijas pēdējā imperatora Konstantina XI Paleologa kustmeitu Sofiju (Zoju) Paleologu. Pašas Bizantijas ģerbonī divgalvainais ērglis nokļuvis "mantojumā" no hetu impērijas, kas reiz pletās Mazāzijas, tagadējās Turcijas teritorijā.

Heti, indoeiropiešu tauta, pirmie iemācījušies kausēt dzelzi. Šajā impērijā parādījās pirmie vēsturniekiem zināmie divgalvainā ērgļa attēli. Abas ērgļa galvas savienoja kronis, nagos tas turēja zaķus – sakautus un gļēvus ienaidniekus.

Ievērības cienīgs fakts rietumvalstīs, it īpaši ASV patlaban populārajā datorspēļu visumā Warhammer 40000, kurā darbība notiek 40 tūkstošus gadu pēc pirmā cilvēka iziešanas kosmosā, tas ir, 42 019.gadā, apvienotās cilvēces impērijas ģerboni rotā divgalvains ērglis.

Ziņu lente
0