Lietuvā varētu parādīties Baltijas valstu pirmais vēja parks jūrā

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasБалтийское море
Балтийское море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva pirmā Baltijas valstu vidū varētu uzbūvēt Baltijas jūrā vēja parku ar rekordlielu jaudu 3,35 GW apmērā.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Lietuvai piederošajā Baltijas jūras platībā varētu uzbūvēt vēja parku ar ģeneratoriem, kuru jauda sastādīs 3,35 GW, vēsta portāls Infoliepaja.lv.

Vispiemērotākā vieta šādam kompleksam, pēc zinātnieku domām, kuri veica pētījumu pēc Lietuvas Enerģētikas ministrijas pasūtījuma, atrodas 30 km attālumā no piekrastes blakus Sventājas ciemam valsts rietumdaļā, kas ir 62 kilometru attālumā no Liepājas.

Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
OIK afēra: deputāti sola jaunas krimināllietas

Šobrīd 3,35 GW jauda ir maksimāli iespējamā šādam projektam, taču precīzi turbīnu dati būs zināmi vēlāk, kad tiks noteikta infrastruktūra un finanšu ieguldījumi.

Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns paziņoja, ka jūras vējš ir viens no perspektīvākajiem un efektīvākajiem atjaunojamajiem resursiem, daudzām valstīm ir interesanta šādu projektu attīstība, tādēļ ir svarīgi maksimāli izmantot Baltijas jūras potenciālu.

Ministrija apgalvo, ka līdz 2020. gada beigām valdībai ir jāpieņem lēmums par vēju enerģētikas attīstību Baltijas jūrā. Labvēlīga lēmuma pieņemšanas un visu faktoru izvērtēšanas gadījumā, izsoles varētu tikt pieteiktas 2022. gadā. Savukārt pēc visdrosmīgākajām prognozēm līdz 2030. gadam vēja ģeneratori varēs uzsākt elektroenerģijas ražošanu Baltijas jūrā.

Šobrīd Lietuvas teritoriālajos ūdeņos pagaidām nav neviena vēju parka.

Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Trešajai daļai "zaļās" enerģijas ražotāju atņēma valsts atbalstu

Vērts atzīmēt, ka, saskaņā ar asociācijas WindEurope datiem, līdz 2030. gadam Baltijas jūrā var tikt uzstādīti vēja ģeneratori ar kopējo jaudu no 9 GW līdz 14 GW, tad enerģijas ražošanas ziņā tā būs pielīdzināma Ziemeļjūrai. Tiesa, ne visas reģiona valstis tam ir gatavas: kamēr Dānija, Somija, Vācija, Polija un Zviedrija jau investē piekrastes vēja elektrostacijās, Baltijas valstis ir piesardzīgas.

Somija atvēra savu pirmo vēja parku 2017. gada septembrī. Šī gada aprīlī Vācija atvēra lielāko vēja parku Baltijas jūrā, kur 60 turbīnas jau ražo 385 MW. Nākamgad Igaunija saņems 1700 MW no vēja enerģijas, bet Latvijā un Lietuvā nav vēja parku Baltijas jūrā.

Polija sākusi izsniegt atļaujas vēja parku izbūvei Baltijas jūrā jau 2012. gadā, taču neviens projekts pagaidām nav pabeigts. Taču Monika Moravecka, PGE Baltica, Polijas lielākās enerģētikas kompānijas vienības, vadītāja, apgalvo, ka kompānijai jau ir atļauja trīs piekrastes vēja elektrostaciju būvniecībai, un turbīnas tiks pievienotas elektrotīklam 2025. vai 2026. gadā.

Ziņu lente
0