Latvijas ĀM vadītājs nosauca BelAES enerģijas iegādi par "ekonomikas jautājumu"

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроительство Белорусской АЭС
Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikmēr Lietuva aktīvi aģitē citas ES valstis pret Baltkrievijas elektrības importu. Daudzi eksperti saskata Viļņas uzvedībā politisko motivāciju.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka pagaidām ir pāragri apspriest elektroenerģijas importa iespēju, kuru ražos Baltkrievijas AES.

"Elektroenerģijas iegāde – tas nav politisks, bet gan ekonomikas jautājums. Mums nav šādas infrastruktūras," citē ministra paziņojumu RIA Novosti.

Rinkēvičs paziņoja, ka atomelektrostacija vēl nav palaista un jautājumi ar partneriem nav atrisināti, līdz ar to ir pāragri apspriest jautājumus par elektroenerģijas importu. Tāpat Latvijas ministrs atgādināja, ka Rīga šobrīd risina jautājumus par elektrolīniju sinhronizāciju ar ES.

"Mēs esam visnotaļ daudz apsprieduši AES drošības jautājumus Astravjecā (pārrunu laikā ar Baltkrievijas ĀM vadītāju Minskā – Sputnik). Domāju, mēs spētu rast kopīgus saskarsmes punktus, un mūsu baltkrievu kolēģi absolūti piekrīt tam, ka šai AES jāatbilst visiem starptautiskiem drošības standartiem," sacīja Rinkēvičs.

Lietuvas aģitācija par BelAES boikotēšanu

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES pirmā energobloka starts plānots šī gada beigās, otrā — 2020. gadā.

Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Lietuva aicina IAEA palīdzēt atlikt BelAES ekspluatācijas sākumu

Lietuva ir galvenais atomelektrostacijas būvniecības pretinieks, savukārt Lietuvas politiķi tikšanās laikā ar Eiropas Savienības partneriem cenšas viņus pārliecināt nepirkt enerģiju no BelAES. Šīs nedēļas sākumā republikas jaunais prezidents Gitans Nausēda devās vizītē uz Rīgu, kura ar savu Latvijas kolēģi Egilu Levitu apsprieda tostarp arī BelAES jautājumu.

Neskatoties uz dialogu ar IAEA un konsekvento sadarbību projekta gaitā, Lietuva regulāri izvirza pretenzijas BelAES. Tās parlaments pieņēma lēmumu, ka elektrostacija apdraudot republikas nacionālo drošību, kaut gan daudzi eksperti saskata šādā Viļņas uzvedībā politisko motīvu.

Ekonomists Aleksandrs Nosovičs Sputnik Lietuva intervijā norādīja, ka Lietuva "trako" dēļ tā, ka Eiropas Savienības uzstādījumu dēļ slēdza savu AES, kura padarītu to par elektroenerģijas eksportētāju, nevis importētāju, un tā arī neuzbūvēja jaunu, un tagad ir spiesta vērot, kā Baltkrievija veiksmīgi īsteno savu projektu un gatavojas pārdot elektrību kaimiņvalstīm.

Ziņu lente
0