Kādā Viļņas bārā tika pamanīts Alibaba dibinātājs

© Foto : Facebook / Alexey MaslovАлексей Маслов – профессор Школы востоковедения НИУ ВШЭ, член Европейской ассоциации китаеведов
Алексей Маслов – профессор Школы востоковедения НИУ ВШЭ, член Европейской ассоциации китаеведов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīniešu miljardieris Džeks Ma noteikti nav ieradies Viļņā padzert alu, taču Lietuvai nevajag lolot pārāk lielas cerības, paziņoja austrumu pētnieks Aleksejs Maslovs.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Viļņā viesojas ķīniešu miljardieris, Interneta platformas Alibaba dibinātājs Džeks Ma, paziņoja vietējie mediji. Vienu no pasaules bagātākajiem cilvēkiem pamanīja kādā Viļņas bārā. Eksporta veicināšanas aģentūras Versli Lietuva direktore Daļa Kļapone paziņoja portālam 15min.lt, ka aģentūra aicinājusi Džeku Ma ierasties Lietuvā, taču šai Alibaba dibinātāja vizītei ir privāts raksturs.

Iespējams, ka Ma atrodas Viļņā biznesa izlūkošanas nolūkos, taču lolot lielas cerības attiecībā uz to nav vērts, paziņoja Sputnik Lietuva intervijā Krievijas Tautu draudzības universitātes Ķīnas stratēģiskās izpētes centra direktors, Ekonomikas augstskolas Austrumu izpētes skolas vadītājs Aleksejs Maslovs.

"Džeks Ma ir tāda līmeņa cilvēks, ka diez vai viņš iebrauca Lietuvā vienkārši padzert alu. Prakse rāda, ka viņš bieži apmeklē visdažādākās valstis "izlūkošanas nolūkos", lai saprastu, cik tur ir izdevīgi uzsākt biznesu. Un kā reizi parasti viņš sēž bāros, sarunājoties ar vietējiem biznesmeņiem – tie var būt gan ietekmīgi oligarhi, gan jaunie uzņēmēji. Ma īpaši neuzticas visādām analītiskām ziņām, izvēloties izdarīt secinājums pats. Analoģiski tika uzsākts Alibaba lielais bizness Krievijā un ASV," pastāstīja Maslovs.

Neraugoties uz to, pēc eksperta domām, Ma vīzīte kā tāda ne par ko neliecina.

Гамбургер. - Sputnik Latvija
Arābu šeihs somu ātras ēdināšanas kafejnīcā atstājis dzeramnaudu 900 eiro apjomā

"Patiesībā nekas var arī nenotikt. Piemēram, ar Krieviju Džeks Ma vienubrīd veica pārrunas visdažādāko iemeslu pēc, bet īstenoti tika ne vairāk kā 10% no tā, kas tika apspriests. Ir jāsaprot, ka ķīniešu bizness pagaidām izvērtē, cik lielā mērā Baltijas platformas spēj būt interesantas," uzsvēra Maslovs.

Eksperts norādīja, ka Ķīna šobrīd vispārēji vēro Baltijas valstis, izlemjot, cik izdevīgi pievienot tās koncepcijai "16 +1" (16 Austrumeiropas valstis pluss Ķīna). Uz Latviju, Lietuvu un Igauniju neoficiālās vizītēs brauc liels skaits ķīniešu biznesmeņu, piebilda Maslovs.

Ziņu lente
0