"Būs karš": Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcija izraisa strīdu Rīgā

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasРига
Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līgums ar kompāniju "RERE Būve 1" par Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukciju tiks lauzts: būvdarbu veicējs apšauba lēmuma taisnīgumu, arhitekts runā par kara pieteikšanu.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Saskaņā ar "RERE Būve 1" valdes priekšsēdētāja Valda Koka informāciju, Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) lauzīs līgumu ar kompāniju "RERE Būve 1" par Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkas rekonstrukciju. Par to "RERE Būve 1" uzzināja 23. jūlijā, vēsta Tvnet.lv.

Строительство, подъемные краны - Sputnik Latvija
Latvijas celtniekus apsūdz bezatbildībā un skopumā

Taču Koks apgalvo, ka VNĪ nav pamata līguma laušanai, un "RERE Būve 1" pieprasīs šī lēmuma atcelšanu tiesas ceļā.

Koks paskaidroja, ka "RERE Būve 1" iesaistījās Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas projektā, paļaujoties uz atbildīgu pasūtītāja attieksmi un uz to, ka rekonstrukcijas tehniskā projekta autore Zaiga Gaile izstrādājusi šo valsts nozīmes projektu godprātīgi, veicot visus nepieciešamos izrēķinājumus un aprēķinus.

Turklāt Koka pārstāvētā kompānija strādāja stingri atbilstoši projektam, kurā tika veikta pilna valsts ekspertīze. Līdz ar to, tika izmantoti projektā paredzētie risinājumi un tehnoloģijas.

Koks apgalvo, ka tieši tehniskajā projektā bija būtiskas kļūdas un trūkumi. Turklāt dažu risinājumu vispār pietrūka, kas apdraud projekta īstenošanu.

Pēc Koka sacītā, Gailes projektā tika atklāts vairāk nekā 100 kļūdu, pie tam 33 no tām bija tik ļoti kritiskas, ka, ja tās nenovērš, strādāt vispār nebūs iespējams. Tāpat Koks apsūdzēja rekonstrukcijas projekta izstrādātājus par to, ka viņi neveica darbu veikšanas ietekmi uz blakus esošajām ēkām, kuras procesa gaitā sāka sabrukt.

2019. gada sākumā pat tika ziņots par rekonstrukcijas darbu apturēšanu sakarā ar to, ka pāļu urbšanas laikā teātra iekšpagalmā uz blakus esošajām ēkām parādījās plaisas. Urbšanas darbi tika veikti teātra iekšpagalmā, kvartāla iekšienē, lai izveidotu pagrabtelpas dekorāciju noliktavai.

Экскаватор - Sputnik Latvija
Celtniecības kompānija: strādnieki neiet strādāt par 1200 eiro algu uz rokām

Toreiz projekta autore Zaiga Gaile atvainojās cietušo namu iedzīvotājiem un paziņoja, ka darbi tiks turpināti, kolīdz parādīsies jauni risinājumi.

Savukārt šodien, pēc līguma laušanas ar "RERE Būve 1", viņa visā apsūdz darbu veicēju un dēvē līguma laušanu par "kara pieteikšanu lielo būvfirmu mafijai". Tā Gaile raksturoja VNĪ trešdien, 24. jūlijā, sasauktajā konferencē notiekošo.

Turklāt Gaile norādīja, ka gada laikā, kurš pagājis kopš līguma parakstīšanas ar "RERE Būve 1", izpildīti vien 3% visa darbu apjoma, un pēc viņas sacītā iznāk, ka darbi tika veikti nevīžīgi.

"Blakus mājas bojājumi ir "RERE Būve 1" vaina, kuru viņi joprojām nav atzinuši," paziņoja Gaile.

"RERE Būve 1" viņa aicināja ietupināt aiz restēm un atgādināja, ka šāda būvniecības prakse nav jaunums, jo iepriekš būvnieki neuzņēmās atbildību nedz par Maxima traģēdiju, nedz par ugunsgrēku Rīgas pilī, nedz par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja piebūves iegrūšanu zemē un plaisu vecajā ēkā.

Jānorāda, ka Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju Lāčplēša ielā 25, Rīgā plānots pabeigt 2020. gada beigās. Darbu veikšanai tika piešķirts 21 miljons eiro, un vēl 10 miljoni eiro ir ieguldīti būvuzraudzībai, tehnoloģijām, iekārtām un ārzemju ekspertu darbam.

Tagad Jaunā Rīgas teātra nākotne paliek miglā tīta. Būvdarbu veicējs un VNĪ kopā ar rekonstrukcijas tehniskā projekta autori Zaigu Gaili ieņēmuši neizlīgstamas pozīcijas. "RERE Būve 1" apstrīdēs līguma laušanu tiesā, savukārt VNĪ vainos viņus visos nāves grēkos.

Ziņu lente
0