Lietuvai vairs nemaksās par tranzītu: mēslojums brauks uz Kaļiņingradu pa jūru

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasОткрытие паромной переправы Балтийск - Засниц (ФРГ)
Открытие паромной переправы Балтийск - Засниц (ФРГ) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tranzīta izmaksas caur Lietuvu un Baltkrieviju palielināja mēslojuma cenas Kaļiņingradas apgabala zemniekiem, līdz ar ko tika izstrādāts to piegādes variants pa jūru.

RĪGA, 24. jūlijs – Sputnik. Kompāniju grupa "Fosagro" plāno atteikties no mēslojumu tranzīta uz Kaļiņingradas apgabalu pa dzelzceļu caur Lietuvu, tā vietā kompānija grasās izmantot prāmi Ustjluga – Baltijska, vēsta dp.ru.

Pa jūras ceļu grupa plāno šogad piegādāt Kaļiņingradas apgabalam līdz 20 tūkstošiem tonnu produkcijas.

Līdz 2019. gadam fosfora mēslojums tika ievests Kaļiņingradā nelielos daudzumos un tikai pa dzelzceļu, pastāstīja "FosAgro-Region" ģenerāldirektors Andrejs Vovks. Vilciena sastāvam bija jāiziet cauri robežām ar Baltkrieviju un Lietuvu, kā dēļ varēja rasties aizkavēšanās.

Kaļiņingradas osta. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuva piešķīrusi Krievijai atlaidi tranzīta tarifam, tiklīdz izdzirdējusi par prāmi

"Tranzīta izmaksas palielināja mēslojuma cenu zemniekiem. Sakarā ar pieprasījuma izaugsmi mēs izstrādājām piegādes variantu pa dzelzceļu līdz Ustjlugai, kur vagoni tiek iekrauti uz prāmi un turpina ceļu pa RŽD atzaru jau Kaļiņingradas apgabalā," pateica Vovks.

Patlaban praktiski viss Krievijas tranzīta apjoms uz Kaļiņingradu iet pa dzelzceļu caur Lietuvu. Baltijas valstij šajā jautājumā ir tieša ekonomiska interese. Lietuvas Valsts kompānijai Lietuvos Geležinkeliai faktiski ir monopols maršrutam uz Kaļiņingradu, kas ļāva tai saglabāt augstas cenas par koridoru un saņemt garantētu kravu plūsmu 10 miljonu tonnu gadā apmērā. Turklāt Viļņa jau ir palielinājusi tranzīta tarifus 2005. gadā – toreiz izcenojumi palielinājās uzreiz par 15%. Panākt to samazināšanu izdevās vien pēc ilgām pārrunām.

Krievija politiskās spriedzes ar Lietuvu apstākļos grasās pastiprināt savas aizjūras teritorijas transporta drošību. Tostarp arī šo iemeslu dēļ attīstīsies jūras satiksme – tā kļūs par alternatīvu kravu pārvadājumiem no kontinenta uz Kaļiņingradas apgabalu pa dzelzceļu.

Prāmju līnija nomainījusi īpašnieku

Patlaban prāmju līniju Ustjluga – Baltijska apkalpo divi prāmji "Ambal" un "Baltijsk", kuri ļauj pārvadāt līdz 1,5 miljoniem tonnu gadā.

Ввод в действие нового железнодорожного парома Petersburg - Sputnik Latvija
No 2020. gada Lietuva vairs nebarosies uz Kaļiņingradas tranzīta rēķina

Jūlija beigās ūdenī plāno nolaist šīs līnijas trešo prāmi. Šobrīd Ņevas kuģubūves un kuģu remonta rūpnīca noslēdz pēdējo darbu posmu. Par jaunā prāmja īpašību kļūs iespēja pārvadāt automobiļus un dzelzceļa sastāvus – līdz 36 lieliem kravu vagoniem. Tā pasūtītājs ir "Rosmorrečflot", savukārt pats kuģis maksā aptuveni 5 miljardus rubļu. Paredzēts, ka pēcāk šajā līnijā tiks palaists vēl viens analoģisks prāmis.

Šajā prāmju līnijā darbojas stividora kompānija SIA "Global-Servis". Kā FVUK "Rosmorport" ģenerālais aģents "Global-Servis" īsteno kuģu iekraušanu un izkraušanu automobiļu un dzelzceļu prāmja kompleksā (ADPK) Ustjlugas jūras ostā, sniedz noliktavu pakalpojumus. Jūnija beigās 100% "Global-Servis" pamatkapitāla iegādājās AS "Holdingovaja kompaņija "Novotrans". Pirkums kļuva par vienu no "Novotrans" sava pilna cikla transporta un dzelzceļa klastera izveidošanas posmiem Ļeņingradas apgabalā.

Ziņu lente
0