ASV nodeva zvērestu jaunais Pentagona vadītājs: kas par viņu ir zināms

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonШтаб-квартира Министерства обороны США
Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par jauno Pentagona vadītāju kļuvis Marks Espers, kurš kopš jūnija beigām vadījis iestādi "amata pienākumu izpildītāja" kārtā.

RĪGA, 24. jūlijs – Sputnik. Jaunais Pentagona vadītājs Marks Espers apsolīja, ka ASV armija arī turpmāk būs "visgatavākais un nāvējošākais" militārais spēks, kuru ir pelnījusi Amerikas tauta, vēsta Sputnik Igaunija.

Espers oficiāli stājās amatā 23. jūlijā, nododot zvērestu Baltajā namā prezidenta Donalda Trampa klātbūtnē. Iepriekš viņa kandidatūru apstiprināja Senāts. Zvēresta nodošanas ierakstu savā Twitter publicēja Baltā nama preses dienests.

Savā jaunajā amatā Espers kļuvis par 27. ASV aizsardzības ministru. Pentagons ir ieguvis jaunu "saimnieku" pirmo reizi vairāk nekā pusgada laikā pēc tam, kad 2018. gada decembrī no amata atkāpās Džeims Metiss. Pēc viņa iestādes vadītāja amata pienākumu izpildītājs bija Patriks Šenahans, savukārt kopš jūnija beigām šo amatu ieņēma Marks Espers.

Savā Twitter jaunais Pentagona vadītājs paziņoja, ka "kopā mēs paliekam visgatavākais un nāvējošākais militārais spēks", kuru sagaida un ir pelnījusi Amerikas tauta.

Espers dienēja armijā no 1986. līdz 2007. gadam, piedalījās kaujas operācijās Persijas līcī 1991. gadā 101. desanta divīzijas sastāvā. Pēc aiziešanas apakšvirsnieka statusā Espers strādāja komercstruktūrās, tostarp lobējot aizsardzības uzņēmumu intereses. 2017. gada novembrī Senāts viņu apstiprināja sauszemes karaspēku ministra amatā, kuri ietilps Pentagona struktūrā.

Bijušais Pentagona vadītājs Džeims Metiss pērnā gada decembrī paziņoja prezidentam Donaldam Trampam par savu atkāpšanos no amata, lai viņš varētu atrast sev iestādes vadītāju, kuram būs viņam līdzīgs notiekošā redzējums.

Министр обороны США Джеймс Мэттис - Sputnik Latvija
Tramps paziņoja par Pentagona vadītāja aiziešanu no amata

Baumas par to, ka Pentagona vadītājs varētu atkāpties no amata, parādījās jau septembrī. Kā ziņoja The New York Times ar atsauci uz informācijas avotiem, Metiss neatbalstīja Trampa uzskatos daudzos svarīgos jautājumos, tostarp saistībā ar mijiedarbību ar citām valstīm NATO ietvaros, attiecībās ar KTDR un prezidenta lēmumu izstāties no Irānas vienošanās.

Pēc militārā eksperta Aleksandra Hroļenko sacītā, Metiss ar iesaukām "Trakais suns" un "Kareivis-mūks" bija pazīstams kā ārkārtīgi asas politikas piekritējs attiecībā pret citām pasaules valstīm. Pēc viņa domām, ASV aizsardzības ministra atkāpšanās no amata ir konceptuāla un var nozīmēt Vašingtonas militāri politiskā kursa izmaiņas.

Ziņu lente
0