Šapovalovs: Latvijas vēstnieka KF sacītais izskanēja praktiski kā sensācija

© Foto : МПГУЭксперт Владимир Шаповалов
Эксперт Владимир Шаповалов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šāda veida paziņojumi ir normāli jebkuram vēstniekam jebkurā valstī, taču Latvijas pārstāvji parasti runā citu, uzsvēra politologs Vladimirs Šapovalovs.

RĪGA, 23. jūlijs – Sputnik. Latvijas vēstnieks KF Māris Riekstiņš atzīmēja pozitīvu dinamiku abu valstu attiecībās, raksta portāls Rubaltic.ru, atsaucoties uz diplomāta interviju Latvijas Televīzijai. Pēc Riekstiņa sacītā, divpusējās attiecības, neapšaubāmi, ietekmē vispārējais attiecību klimats starp KF un ES, NATO. "Tas ir visaptverošs konteksts, bet, protams, Krievija ir tieša Latvijas kaimiņiene, un mums ir jāsatausta tās sadarbības iespējas, kuras ir svarīgas kaimiņvalstīm. Tas attiecas gan uz pierobežas sadarbību, gan uz tirdzniecību, kultūras projektiem, tūrismu," tostarp paudis diplomāts.

No Riekstiņa šādi paziņojumi skan praktiski kā sensācija, norādīja Sputnik Latvija intervijā politologs, Maskavas Valsts pedagoģijas universitātes Vēstures un politikas institūta direktora vietnieks Vladimirs Šapovalovs.

"Šāda frāze ir normāla jebkuram vēstniekam jebkurā valstī – viņa uzdevums ir veidot mijiedarbību ekonomikas, politikas, kultūras un humanitārajā jomā. Cita lieta, ka šos vārdus teica Latvijas diplomāts, un tie tiek uztverti gandrīz kā sensācija," paziņoja Šapovalovs.

Pēc eksperta sacītā, Latvijas valsts pārstāvju sacītajā ierastāk ir dzirdēt absolūti citus vārdus - "vārdus balstītus uz rusofobijas, "padomju okupācijas" upuru cildināšanas, uz nacistu agresijas un tās biedru attaisnošanas, uz dažāda veida pārmetumiem attiecībā uz mūsdienu Krieviju".

Готовая банка со шпротами взвешивается и отправляется дальше - Sputnik Latvija
Latvijas vēstnieks Krievijā sūdzas par "šprotu stereotipu"

"Tādēļ tik pareizi Latvijas diplomāta vārdi izraisa pat zināmu pārsteigumu un apjukumu – kā tad tā, kādēļ Latvija pēkšņi nolēmusi šādi runāt," uzsvēra Šapovalovs.

Lai gan Latvija atbalsta sankciju politiku pret Maskavu, tās ekonomiskā mijiedarbība ar KF ir pietiekami intensīva, norādīja politologs.

"Tas pirmām kārtām ir svarīgi Baltijas valstij – Krievijas eksports, imports, investīcijas, tūristi ir būtiska Latvijas ekonomikas daļa. Balstoties uz racionālām pragmatiskām interesēm, Latvijai jābūt ieinteresētai attiecību normalizēšanā un pozitīva dialoga veidošanā ar Krieviju. Gribētos ticēt, ka Latvijas vēstnieks bija domājis kaut ko vairāk nekā vienkāršu diplomātiskās pieklājības formulu," nobeigumā sacīja Šapovalovs.

Ziņu lente
0