"Krievijas maigā vara": latviešu Twitter apspriež Laimas Vaikules festivālu

© Sputnik / Sergey MelkonovФинальный выход артистов на исполнение композицией на латышском языке “Teic, kur zeme tā”
Финальный выход артистов на исполнение композицией на латышском языке “Teic, kur zeme tā” - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu inteliģence azartiski apspriež Laimas Vaikules festivāla māksliniekus un viesus Jūrmalā – kāds ir sašutis par krievu runas pārpilnību, bet kāds sajūsminās par festivāla saimnieces prasmi organizēt tādu tautu draudzību.

RĪGA, 23. jūlijs – Sputnik. Sākotnēji latviešu inteliģences nepieņemtais Laimas Vaikules festivāls Jūrmalā "Laima Rendezvous Jūrmala", izskatās, sāk izcīnīt pat visskeptiskāk noskaņotas publikas pozīcijas. Kritikas un salīdzinājumu ar "Jauno vilni" kļūst arvien mazāk, kaut gan atsevišķi neapmierināti kliedzieni vēl ir dzirdami.

Piemēram, latviešu žurnāliste Iveta Buiķe publicēja festivāla slaveno viesu fotogrāfijas, kuru vidū bija manīts bijušais Latvijas premjers Ivars Godmanis ar savu sievu.

"Nu tak hočetsja russkogo..." uzrakstīja sarkastiski Buiķe.

Taču nebūt ne visi piekrita šādai pozīcijai un norādīja, ka festivālā "Laima Rendezvous Jūrmala 2019" pulcējās pussimts izpildītāju no vairāk nekā 10 valstīm, un daudzi no viņiem dzied nacionālajās valodās.

"Uzstāsies 50 mākslinieki no 14 valstīm," norādīja lietotāja ar lietotājvārdu Burtniece.

Cits lietotājs iebilda, ka visi dziedās krievu valodā. Taču viņam atbildēja, ka tas nebūt nav tā.

"Dzied savā dzimtā valodā. Arī baltkrievu dziedātājs. Tā kā koncertu raida PBK tad loģiski, ka sarunvaloda panesās krievu. Izraēlas lieliskā dziedātāja NOA runāja angliski," norādīja Rudīte Martišauska.

Tāpat viņa piebilda, ka skatītājiem ir iespēja skatīties PBK tiešraides un pārliecināties, ka "russkoje" ir ļoti samērīgi. "Pārsvarā tās ir zvaigznes, ko publika gaida. Krieviem ir izcili dziedātāji, viņi nehaltūrē. Zālē, manuprāt, latvieši ir pārsvarā," norādīja Rudīte.

Citi Twitter lietotāji arī iestājās par Laimas Vaikules festivālu, norādot, ka viņa virza nacionālos mūziķus.

"Bet uzstājas taču neskaitāmi latviešu dziedātāji. Intars Busulis, Inese Galante, Jānis Stībelis, Markus Riva, Andris Ērglis, Samanta Tīna, DAGAMBA, Lauris Reiniks, RADIO TRIO, Aija Andrejeva, MUSIQQ," uzskaitīja Ēriks.

Tas, izskatās, nekādā veidā nepārliecināja žurnālisti Ivetu Buiķi un viņa turpināja uzstāt, ka tas viss ir Krievijas sliktā ietekme.

"Taisni padomāju. Te jau tikai Krievijas maigā vara. Tanku paēnā jādzied nebūs. Galvenais - neiziet no Krievijas infotelpas," spītīgi turpināja Iveta Buiķe.

"Nē, te nav nekāda Krievijas maigā vara. Nevajag fantazēt. Drīzāk Latvijas maigā vara Krievijā. Tur tāpat pukst, ka viss zvaigznājs sabrauc uz Jūrmalu, nevis Sočiem," atbildēja Rudīte Martišauska.

Vārdu duelis starp oponentiem beidzās ar Grigorija Ļepsa pieminēšanu, kuram aizliegts ieceļot Lietuvā, bet ne Latvijā.

"Brauc tāpēc, ka ļoti daudziem patīk dziedātājs Ļeps un viņiem ir pilnīgi pofig, ko kurš laiž vai nelaiž. Negribu valsti kā slēgto zonu, paldies, man tāda jau bija. Starp citu Vācijā Eiropas folkfestivālā uztājās deju grupa no Kurskas," piebilda Martišauska.

Savukārt lietotājs Mercenery John Doe paziņoja žurnālistei Ivetai Buiķei, ka ar tādu piegājienu viņai nāksies stipri samazināt savu dziesmu sarakstu.

"Tikpat labi jūs varat absolūti noteikti izdzēst no sava dziesmu saraksta grupu Prāta Vētra," rezumēja viņš.

Atgādināsim, ka starptautiskais mūzikas festivāls "Laima Rendezvous Jūrmala 2019", kurš šogad par godu savai piecu gadu jubilejai sapulcēja 50 populārus artistus no 15 valstīm, noslēdzās svētdien.

Īpašu publikas sajūsmu fināla koncerta laikā izraisīja Maksims Galkins, kurš pēc tam, kad bija uzdāvinājis Laimai Vaikulei greznu balto rožu pušķi, pēkšņi pārgāja uz latviešu valodu.

"Labvakar, dārgie draugi! Es runāju latviski. Esmu ļoti priecīgs, ka jūs esat atbraukuši uz Jūrmalu, lai satiktu mani. Esmu pārliecināts, ka mums būs konstruktīvs dialogs," izteica joku teicamā latviešu valodā Maksims Galkins.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Jelena Kiri (@samaja_ja)

Un pēc tam "piebeidza" zāli ne tikai ar valodas zināšanām, bet arī ar joku par vietējās sociālpolitiskās dzīves tēmu, paziņojot, ka viņam ir jāpamet skatuve, uz kuras viņš bija "tikpat neilgi, kā Dainis Turlais" (Rīgas mērs, kurš nenoturējās savā amatā vairāk, nekā trīs nedēļas – red.).

Galkina runa latviešu valodā izraisīja zālē sajūsmas un atbalsta bagātus kliedzienus, kurus varētu apskaust jebkurš no izpildītājiem.

Ziņu lente
0