Latvijā nosaukts policista algas apmērs, zemāk par kuru parādās korupcijas risks

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская полиция
Латвийская полиция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sandis Ģirģens pieprasa piešķirt papildu līdzekļus policistu algām, taču, ņemot vērā piemaksas un prēmijas, kārtības sargu algas vispārējā Latvijas fonā neizskatās nemaz tik slikti.

RĪGA, 23. jūlijs – Sputnik. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pastāvīgi runā, ka katastrofāli pietrūkst naudas policistiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem, raksta portāls grani.lv.

Viņš apgalvo, ka viņa galvenā prioritāte ir visu IeM darbinieku algas. Atbildot uz žurnālistu jautājumiem LR 4 raidījumā "Darbojošās personas", ministrs uzsvēra, ka, ja viņa piedāvājumi netiks atbalstīti, tātad valsts iekšējā drošība un cilvēku dzīvība, kuri katru dienu cīnās ar organizēto noziedzību, ēnu ekonomiku un riskē – nav prioritāte.

Mazākās algas rada korupcijas risku

Jāpaceļ algas tiem, kas saņem mazāk par bāzes summu, kura jānodrošina valstij, – 832 eiro uz rokām. Tas ir minimums, zemāk par kuru (pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un CSP domām) var rasties korupcijas riski. Valsts policijā strādā 6235 cilvēki, no kuriem 4879 alga nesasniedz šo te minimumu – tie ir policisti, kinologi, atsevišķi inspektori…

"Tas ir genocīds! Es izvirzīju iniciatīvu pacelt algu no 1. līdz 6. kategorijas darbiniekiem vismaz līdz 832 eiro," pauž sašutumu Ģirģens.

Tuvāko gadu laikā algu palielināšanai Iekšlietu ministrijā papildus būs nepieciešami 82,1 miljons eiro, liecina iestādes sagatavotie Ministru Kabineta noteikumu grozījumi.

IeM skaidro, ka šī gada janvārī spēkā stājās grozījumi, saskaņā ar kuriem rajona prokurora mēnešalgai jābūt noteiktai 2639 eiro apmērā. Ņemot vērā to, nepieciešams attiecīgi savest kārtībā izmeklētāja algas apmēru.

Portfelis - Sputnik Latvija
Citskovskis: ierēdņi masveidā raksta atlūgumus zemo algu dēļ.

Lai motivētu cilvēkus strādāt IeM, kadeta algu plāno paaugstināt no 455 eiro līdz 588 eiro mēnesī, kas atbilst amatpersonas minimālajai algai. Algas palielinājumam jāstājas spēkā jau no 2019. gada 1. septembra.

Turklāt IeM atgādina, ka sistēmā ir liels amatu īpatsvars ar augstu korupcijas risku. Tādēļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs iesaka maksāt ne mazāk par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) noteikto iztikas minimumu pēc nodokļu nomaksas (tāpat tiek uzskatīts, ka amatpersonai jābūt iespējai uzturēt sevi un 1,5 apgādājamo).

Saskaņā ar CSP datiem, 2016. gadā izmaksas par vienu mājsaimniecības locekli mēnesī sastādīja 332 eiro. Tādējādi, ņemot vērā, ka amatpersonai, kas ieņem amatu "ar lielu korupcijas risku" jānodrošina sevi un 1,5 apgādājamo, vidējiem mēneša ienākumiem pēc nodokļu nomaksas jāsastāda 832 eiro.

Tāpēc, saskaņā ar ministrijas aprēķiniem, 2019. gadā algu palielināšanai ir nepieciešami 293 112 eiro, 2020. gadā – 26 902 184 eiro, 2021. gadā – 27 401 677 eiro, 2022. gadā – 27 811 150 eiro.

Cik saņem kārtības sargi

Bet vai tiešām policijas algām klājas tik bēdīgi? Kā zināms, martā Satversmes tiesa nolēma, ka valsts amatpersonu algas nedrīkst būt sabiedrībai plaši pieejamas. Kaut gan šis lēmums ir visnotaļ dīvains, jo ierēdņi saņem algas uz nodokļu maksātāju rēķina. Līdz ar to, viņi ir tiesīgi zināt, cik no viņu nodokļiem saņem katrs ierēdnis.

Lai kā tur būtu, taču Valsts policija tomēr atstāja savā mājaslapā algas likmju izkārtojumu pēc amatu grupām.

Евро - Sputnik Latvija
Vidējā alga Latvijā ir kļuvusi lielāka: ierēdņiem atkal paveicies

Piemēram, Valsts policijas priekšnieka vietnieki ir ekskluzīvi amati. Tie, kas tos ieņem, saņem no 2758 līdz 3074 eiro. Reģionu pārvalžu priekšnieki saņem ap 2000 eiro.

Vislielākā darbinieku grupa skaita ziņā ir izmeklēšanas inspektori, tie ir 537 cilvēki. Viņu algas svārstās 922 un 1046 eiro robežā, savukārt vidējā alga ir 984 eiro. Vecākais izmeklēšanas inspektors, piemēram, saņem no 959 līdz 1086 eiro, vidēji iznāk 1022,5 eiro. Biroja priekšnieks saņem 1613 eiro.

Otrajā vietā darbinieku skaita ziņā jaunākie inspektori, kuri uzrauga satiksmes drošību – 507 cilvēki. Viņu algas ir no 749 līdz 844 eiro, vidēji 796,5 eiro. Biroja priekšnieks saņem 1304 eiro.

Tālāk skaita ziņa seko iecirkņu inspektori – 438 cilvēki. Viņi saņem 878-999 eiro, vidēji 938,5 eiro. Ja dienestā izdodas pakāpties līdz galvenā inspektora amatam, var nopelnīt 1210 eiro.

Kārtībnieku skaits ir 381. Viņi saņem no 728 līdz 822 eiro, vidēji – 775.

Ministra minētajā speciālajā dienestā jaunākā inspektora amatā strādā 201 cilvēks. Viņu algas svārstās no 794 līdz 971 eiro, vidēji – 860. Ja cilvēks ir bataljona komandieris, mēnesī var nopelnīt 1488 eiro.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Ģirģens: policistiem jāsaņem divi tūkstoši eiro uz rokas, viņi taču riskē

Taču tās ir tikai algu likmes. Ir vēl arī piemaksas un prēmijas. Par nostrādātajām stundām, par darbu nakts laikā, brīvdienās un svētku dienās, par izpildīto darbu kvalitāti. Ir vēl tāds punkts, kā piemaksas par dienestā nostrādātiem gadiem.

Tādējādi šī gada janvārī policistu algas bijušas visnotaļ vilinošas, par ko pastāstīja portāls pietiek.com. Turklāt portāls publicēja visu policijas darbinieku algas, sākot ar priekšnieku un beidzot ar sabiedrisko attiecību speciālistiem un autovadītājiem. Jebkurš, kas vēlas noskaidrot policistu algas par janvāri, var atvērt mūsu piedāvāto hipersaiti. Visi ierēdņi sarakstā ir sakārtoti pēc amatiem un uzvārdiem alfabētiskā secībā.

Ziņu lente
0