Vai Latvijā ienāks Auchan?

© AFP 2023 / Philippe HuguenПокупатели в магазине "Ашан" во Франции
Покупатели в магазине Ашан во Франции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sekojot Lidl un IKEA piemēram, Latvijā var ienākt arī Auchan? Kompānija izskata paplašināšanās variantus.

RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. Franču mazumtirdzniecības tīkls Auchan plāno paplašināt savu darbību un vēro Baltijas valstu tirgu. Šādu informāciju izplatījis lietišķās informācijas portāls Raha.geenius.ee.

Сеть польских супермаркетов Stokrotka - Sputnik Latvija
Maxima grib pazīlēt uz poļu "Margrietiņas"

Saskaņā ar portāla informācijas avota paziņojumu, atšķirībā no Latvijā pazīstamā vācu tīkla Lidl, Auchan negrasās būvēt savus veikalus Baltijas valstīs. Visticamāk, kompānija izpirks jau esošo tirdzniecības tīklu šajā reģionā. Viens no potenciālajiem kandidātiem šāda veida darījumam ir kompānija Maxima, kurai, pēc 2011. gada datiem, Latvijā piederēja 144 veikali.

Taču Maxima preses dienesta pārstāve Monika Stonkute noliedza šādu informāciju, sakot, ka pārdošanas plānu kompānijai neesot. Savukārt vēlāk arī Auchan komunikācijas direktors  Antuans Perno komentēja situāciju, pasakot, ka šobrīd kompānija negrasās paplašināt savu veikalu tīklu Baltijas valstu teritorijā.

Vērts atzīmēt, ka Auchan ir viens no lielākajiem mazumtirdzniecības tīklu operatoriem pasaulē. Šobrīd jau ir atvērti 4084 veikali visā pasaulē, tostarp Francijā, Spānijā, Krievijā, Portugālē, Polijā, Rumānijā, Ungārijā un Ķīnā. 2018. gada kompānijas apgrozījums sastādīja 50 miljardus eiro, kas ievērojami pārspēj Lidl rādītājus analoģiskā laika periodā.

Ne visi priecājas par atvēršanu

Strīdi par tik lielu ārzemju tīklu atvēršanas nepieciešamību Latvijā sākās vēl pirms dažiem gadiem, kad savu vēlmi ienākt Latvijas patērētāju tirgū izteica kompānija SIA Lidl Latvija. Savus ienākšanas plānus Latvijas un Igaunijas tirgū vācu tīkls apstiprināja jau 2017. gada septembrī. Pirmais Lidl tīkla veikals parādīsies Daugavpilī 2020. gadā, kopumā gada laikā kompānija plāno atvērt Latvijā 10 veikalus.

Логотип немецкой торговой сети Lidl - Sputnik Latvija
Rimi Latvia vadītājs uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji veidos rindas Lidl veikalos

Komunikācijas un korporatīvo lietu departamenta vadītāja Agne Dālija Gaižauskiene norādīja, ka Igaunija un Latvija ir mazumtirdzniecības tirgi, kur augstu klientu apmierinātības līmeni nodrošina Lidl koncepcija – piedāvāt augstas kvalitātes produkciju par zemām cenām.

Gaižauskiene norādīja, ka Lidl var un grib parādīt, ka vietējā ekonomika ar tās piegādātājiem, kā arī patērētāji tikai iegūs tirgus paplašināšanās rezultātā.

Neraugoties uz pozitīvajiem aspektiem – liela produkcijas izvēle un zemas cenas – nebūt ne visi Latvijā priecājas par jauna lielveikalu tīkla atvēršanu. Piemēram, Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais norādīja, ka Lidl var aizvest Latvijas Rimi pietiekami daudz klientu. Jo Lidl veic iepirkumus uzņēmumos, kuri ir efektīvāki, un pašizmaksas ir objektīvi zemākas.

Pārdevēju trūkums

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācija arī izteica raizes sakarā ar to, ka vācu zemo cenu veikalu tīkla Lidl ienākšana Latvijā var atstāt mazos Latvijas veikalus bez pārdevējiem un cita veida darbiniekiem, jo viņiem nav iespēju, kuras ir lielām kompānijām, papildus algai piedāvāt bonusus: pusdienas, transportu, dāvanas svētkos.

Turklāt lielākais kadru deficīts Latvijā ir tieši tirdzniecības nozarē, saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras 2018. gada datiem, 15% visu vakanču sastādīja tieši šīs nozares darbinieki. Tāpēc pastāv liels risks maziem un vidēja izmēra mazumtirdzniecības pārstāvjiem, ka pārdevēji, fasēšanas darbinieki, preču izlicēji aizies no Latvijas mazajiem veikaliem uz šīm milžu kompānijām.

Ziņu lente
0