Vai jaunās atkritumu mašīnas par 7 miljoniem glābs Latviju

© Sputnik / Сергей Ермохин / Pāriet pie mediju bankasСвалка бытовых отходов
Свалка бытовых отходов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gada laikā Latvijā parādīsies 90 jaunas atkritumu izvešanas mašīnas, kas atbilst Eiropas Savienības prasībām.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Atkritumu apsaimniekotājs AS "Tīrīga" iecerējis autoparka un atkritumu konteineru modernizāciju, kas izmaksās 7 miljonus eiro. Informāciju par to sniedza uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Guntars Levics.

Viņš paskaidroja, ka autoparks tiek atjaunots jau šogad – "Tīrīga" iepirks 90 jaunas mašīnas, tostarp arī transportu nešķiroto un šķiroto atkritumu savākšanai, kā arī speciālu tehniku konteineru pārvadāšanai. jaunā autoparka galvenā īpatnība – minimālais kaitējums apkārtējai videi.

Мусор - Sputnik Latvija
Cilvēki aizbrauc, atkritumi paliek: no kurienes Latvijā tik daudz atkritumu

Levics apliecināja, ka atkritumu automašīnu modernizācija būtiski samazinās piesārņojošo izmešu apjomu un degvielas patēriņu uz moderno dzinēju rēķina. Mazināšoties arī troksnis.

Iepriekš viens no lielākajiem uzņēmumiem – Clean R, kas veido CREB Rīga (Tīrīga partneris) daļu un nodrošina atkritumu izvešanas pakalpojumus, jau apsprieda atkritumu biznesa ekoloģisko aspektu.

Uzņēmuma pārstāvji ierosināja ieviest soda sankcijas ne vien nelegālajām un puslegālajām firmām, kas izved būvgružus un organizē nelikumīgas izgāztuves, bet arī tiem, kuri vēršas pēc tādiem pakalpojumiem. Tādos gadījumos atkritumi visbiežāk tiek vienkārši aprakti tuvējā parkā vai mežā, tāpēc cilvēkiem, kuri vēlas ietaupīt uz apkārtējās vides rēķina, nāksies maksāt ievērojamu naudas sodu.

Tāpat "Tīrīga" piešķirs 100 tūkst.eiro komunikāciju un informācijas sistēmu izveidei. No 15.jūlija visiem Rīgas iedzīvotājiem tiek atkārtoti noslēgti līgumi par atkritumu utilizāciju, kas pieejami arī uzņēmuma vietnē. Tie padarīs pakalpojumu pieejamāku.

Jāpiebilst, ka atkritumu pārstrādes, transportēšanas un savākšānas jautājums Latvijā ir ļoti aktuāls. Eurostat dati liecina, ka 2013.gadā Latvijā bija 704 tonnas atkritumu, bet 2017.gadā – jau 851 tonna. Piecu gadu laikā atkritumu apjoms pieaudzis par 21% un turpina augt.

Мусор - Sputnik Latvija
Taras depozīta sistēmas dēļ paaugstināsies atkritumu izvešanas tarifi

Jāņem vērā, ka ES tiek pārstrādāti aptuveni 46% atkritumu, bet Latvijā – tikai 23,3%. Tomēr līdz 2025.gadam šo apjomu Latvijā plānots palielināt līdz 50%. Starp citu, ja Latvija to nepaveiks, valsti gaida nopietnas sekas – ES sankcijas.

Ja Latvija neizpildīs ES prasības atkritumu utilizācijas jomā, minimālais sods par to sasniegs 392 tūkstošus eiro.

Eiropas Parlamenta pieņemtie likumprojekti paredz, ka līdz 2025.gadam jāpalielina mājsaimniecību un uzņēmumu radīto atkritumu pārstrādes apjoms vismaz līdz 55%. Līdz 2030.gadam šim apjomam jāsasniedz jau 60%.

Daudzi vēl joprojām nespēj aizmirst atkritumu kolapsu Daugavpilī 2014. gadā, kad atkritumu izvešanas operatora nomaiņas dēļ pilsētā samazinājās konteineru skaits, ielās veidojās stihiskas izgāztuves un vētraini vairojās vārnas un grauzēji.

Ziņu lente
0