ASV Krasta apsardze pieprasījusi ledlaužus konkurencei ar Krieviju Arktikā

© Sputnik / Лулишов Соломон / Pāriet pie mediju bankasКараван транспортных судов в сопровождении ледоколов проходит по Северному морскому пути.
Караван транспортных судов в сопровождении ледоколов проходит по Северному морскому пути.  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo informēja, ka Vašingtonu satrauc "Krievijas pretenzijas uz Ziemeļu ledus ceļa starptautiskajiem ūdeņiem, ieskaitot nesen pasludinātos plānus apvienot to ar Ķīnas jūras "Zīda ceļu".

RĪGA, 19. jūlijs – Sputnik. ASV nepieciešami seši jauni ledlauži, lai sekmīgi konkurētu ar Krieviju Arktikā, paziņoja ASV Krasta apsardzes priekšnieka vietnieks viceadmirālis Deniels Ābels, vēsta RIA Novosti.

"Mums vajadzīgi vismaz seši ledlauži, tostarp - trīs smagie. Pagaidām mums ir viens ledlauzis Polar Star, un tas ir 40 gadus vecs," skaidroja viceadmirālis konferencē par Arktikas ledāju kušanas ietekmi JS operācijās.

Перегрузка контейнера - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV atradušas "Ķīnas un Krievijas superieroci"

Viņš piezīmēja, ka Krievija Arktikā izveidojusi sešas jaunas bāzes un uzbūvējusi sešus jaunus ledlaužus.

Iepriekš ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo informēja, ka Vašingtonu satrauc "Krievijas pretenzijas uz Ziemeļu ledus ceļa starptautiskajiem ūdeņiem, ieskaitot nesen pasludinātos plānus apvienot to ar Ķīnas jūras "Zīda ceļu".

Savukārt ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons pavēstīja, ka Vašingtona drīz nodrošinās klātbūtni Arktikā cauru gadu. Tas būs iespējams, kad ierindā stāsies amerikāņu jaunie ledlauži, viņš precizēja.

Aprīlī Pentagons noslēdza līgumu par smagā ledlauža būvi Krasta apsardzes vajadzībām. Tas tiks būvēts programmas Polar Security Cutter (PSC) ietvaros – saskaņā ar to plānots uzbūvēt trīs vidējās un smagās klases ledlaužus, kas nomainīs abus novecojušos kuģus.

Cпуск на воду атомного ледокола Урал в Санкт-Петeрбурге - Sputnik Latvija
Jaunie atomledlauži nostiprinās Krievijas līdera vietu Arktikā

Informācija par ledlaužu būvi tika publicēta gandrīz vienlaikus ar ASV Krasta apsardzes jauno stratēģiju Arktikā. Dokumentā atzīmēts, ka ASV nāksies šajā reģionā stāties pretī Krievijai un Ķīnai, kas pasludinājušas Arktiku par savu interešu zonu. Vienlaikus Krasta apsardze norādīja, ka gatava miermīlīgai sadarbībai šajā jomā.

Krievijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka Maskava atbalsta starptautiskas partnerības veidošanu, lai saglabātu miera zonu Arktikā un reģionā īsteno atklātu, konsekventu politiku uz starptautisko tiesību pamatiem, kas paredz plašu starptautisko sadarbību stabilas attīstības interesēs, un tā ir atvērta arī ASV.

Ziņu lente
0