Skandāls: igauņi "audzē" savas zemenes un kartupeļus Rīgas nakts tirgū

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская клубника на Травяном рынке
Латвийская клубника на Травяном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas nakts tirgus kļuvis par paradīzi igauņu pārpircējiem; ko par to domā Latvijas zemnieki.

RĪGA, 16. jūlijs – Sputnik. Latvija tika iesaistīta "sakņaugu un ogu" skandālā Tallinā, Tartu un Pērnavā atklāta ne tikai zemeņu, bet arī citu ogu, dārzeņu un sēņu pārpirkšanas shēma Rīgas nakts tirgū, ko tālāk par daudz augstāku cenu pārdeva Igaunijā kā it kā vietējās saimniecībās audzētas, vēsta LNT Ziņas.

Zemeņu skandāls Igaunijā izraisījās pēc tam, kad laboratorijas analīzes uzrādīja ogās pesticīdu koncentrāciju, kas pārsniedz atļauto normu. Konkrēto saimniecību augsnē paaugstināts mēslojuma saturs netika konstatēts, tādēļ radās aizdomas, ka vietējās zemenes tiek samaisītas kopā ar ievesto. Rezultātā noskaidrojās, ka prece tiek pirkta Rīgas nakts tirgū, kur savukārt tiek ievesta no Polijas, Lietuvas un citām valstīm.

Igauņu pārpircēji pērk zemenes Rīgā par 2,50-3 eiro kilogramā, savukārt Igaunijā pārdot to tirgū par 5-6 eiro, norādot, ka tās ir vietējās zemenes.

Rīgas nakts tirgū paviesojās Igaunijas žurnālisti, kuri atklāja, ka Rīgā vairumā tiek iepirkti arī kartupeļi, ziedkāposti, zirņi, pupiņas, salāti, gailenes.

Arī LNT žurnālisti trīs vakarus pēc kārtas pēc plkst. 22:00, kad sākas vairumtirdzniecība, novēroja Rīgas nakts tirgū mikroautobusus ar igauņu numurzīmēm. Igauņu pārpircēju esamību tirgū apstiprina arī pārdevēji.

"Tās ir vismaz piecas kastes puķkāpostu un vēl kādus 300 kilogramus kartupeļus, ko viņi uzpērk pa nakti. Igauņi te brauc katru vakaru. Tās ir kādas piecas, sešas vai septiņas kompānijas, kas brauc un krauj savas mašīnas pilnas. Tā cena, par kuru mēs tirgojam puķkāpostus igauņiem, ir 1,80 eiro, bet Igaunijā puķkāpostus tirgo par 3,50 eiro," pastāstīja zemnieks Reinis.

Šampinjons - Sputnik Latvija
Šampinjoni un ingvers: kādēļ Latvijas zemnieki nevar ēdināt karavīrus

Gailenes Latvijā pārdod par 3 eiro kilogramā, Igaunijā tās var pārdot par 10 eiro. Kartupeļi pie kaimiņiem maksā 1,50, Latvijā – no 40 centiem kilogramā.

Latvijas zemnieki pauda žurnālistiem prieku dēļ tā, ka viņu prece tiek vērtēta, paziņojot, ka nenes atbildību par pārpircēju rīcību Igaunijā.

Par to, ka Latvijas tirgos parādījās baravikas, mēs jau esam rakstījuši. Tiesa, to patiesā izcelsme palika nezināma, vēl jo vairāk tāpēc, ka masveida balto sēņu parādīšanos Latvijas mežos sēņotāji vēl nav manījuši. Savukārt Polijas ceļa malās, saka, tās pārdot kastēm…

Ziņu lente
0