Karstums un 300 tonnas puvušu zivju uz klāja: igauņi samaksāja par malu zvejniecību KF

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasРазгрузка кильки у заводского причала
Разгрузка кильки у заводского причала - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kuģa Roxen Igaunijas ekipāžai, kuru aizturēja par nelikumīgu zvejošanu pie Kaļiņingradas, nācās piecas nedēļas dzīvot blakus puvušām zivju kaudzēm – kamēr īpašnieks beidzot samaksāja drošības naudu.

RĪGA, 16. jūlijs – Sputnik. Nelikumīga reņģes ķeršana KF ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā beidzās kuģa Roxen ekipāžai un tā īpašniekiem visnotaļ bēdīgi: jūrniekiem nācās vairākas nedēļas dzīvot blakus pūt sākušajām zivīm, saimniekiem – samaksāt 720 tūkstošu eiro drošības naudu, savukārt kapteinis kļuva par krimināllietas dalībnieku, raksta igauņu avīze Postimees.

Килька - Sputnik Latvija
Lika nopirkt reņģes par 7000 rubļu kilogramā: kā igauņu kuģis pazvejoja KF ūdeņos

Igauņu firmai Morobell piederošo kuģi Roxen, kurš kuģo ar Somijas karogu, 10. maijā aizturēja Krievijas robežsargi sakarā ar aizdomām par zvejniecības noteikumu pārkāpumiem. KF FDD paziņoja, ka uz Roxen klāja tika atrastas vairāk nekā septiņas ar pusi tonnu nelikumīgi iegūtu zivju, zaudējums tika provizoriski novērtēts 49 miljonu rubļu apmērā. Tāpat uz klāja atradās vairāk nekā 300 tonnas iepriekš nozvejotu zivju atļautā zvejošanas zonā. Kuģim bija jānodod tās Dānijā.

Formas Morobell valdes loceklis Raivo Baums iepriekš paziņoja, ka kuģis nokļuva KF ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā navigācijas kļūdas dēļ, un malu zvejniecība vai apzināta ielaušanās ekonomiskajos ūdeņos nav notikusi. Taču Krievijas tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka kapteinis tīšuprāt ieveda kuģi KF ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Kaļiņingradas apgabala prokuratūra jūnija beigās izvirzīja kuģa kapteinim prasību gandrīz 50 miljonu rubļu apmērā par nelikumīgas ūdens resursu ieguves Krievijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā zaudējumu atlīdzināšanu.

"Apgabala prokurora pirmais vietnieks izvirzīja civilprasību krimināllietā par noziegumu, kurš noteikts KF KK 253. panta 3. daļā ("KF likumdošanas pārkāpums par kontinentālo šelfu un par KF ekskluzīvo ekonomisko zonu")," paziņoja iestādē.

Pēc tam kapteinis līdz jūlija beigām tika turēts arestēts kādā no Kaļiņingradas viesnīcām. Patlaban viņam katru rītu un vakaru jāziņo izmeklētājam pa telefonu, ka viņš atrodas viesnīcā. Katru reizi, kad viņš vēlas kaut kur iziet, piemēram, uz veikalu, viņam par to ir jāziņo pa telefonu. Viņa pase atrodas pie izmeklētāja.

Рыболовная сеть на заборе - Sputnik Latvija
Rīgas apgabaltiesa piespriedusi gandrīz 200 tūkstošu eiro sodu maluzvejniekam

Ja kapteiņa vaina tiks pierādīta, viņam draud piespiedu darbs no trim līdz pieciem gadiem ar naudas sodu no 500 tūkstošiem līdz 1 miljonam rubļu, jeb darba algas vai notiesātā citu ienākumu apmērā par periodu no trim līdz pieciem gadiem, un ar tiesību atņemšanu ieņemt noteiktus amatus vai nodarboties ar noteiktu darbu no trim līdz pieciem gadiem vai bez tāda, vai nu ar brīvības atņemšanu no trim līdz pieciem gadiem ar naudas sodu no 500 tūkstošiem līdz 1 miljonam rubļu, jeb darba algas vai notiesātā citu ienākumu apmērā par periodu no trim līdz pieciem gadiem un ar tiesību atņemšanu ieņemt noteiktus amatus vai nodarboties ar noteiktu darbu no trim līdz pieciem gadiem vai bez tāda.

Dāņiem atdeva 300 tonnu puvušu zivju

Pats kuģis pēc īpašnieka kompānijas drošības maksas 720 tūkstošu eiro apmērā veikšanas tika atbrīvots.

Līdz tam brīdim Roxen ekipāža četru cilvēku sastāvā, piecu nedēļu garumā atradās uz kuģa Kaļiņingradas zivju ostā, no kurienes viņi nevēlējās iet prom. Dzīve pārvērtās īstā ellē, kad sākās karstums, un vairāk nekā 300 tonnas zivju uz klāja, sāka pūt.

"Puvušu zivju smaka iekļūst visur, no tās nevar patverties uz klāja. Smaka bija tāda, ka nebija iespējams gulēt (…). Mēs atrādamies uz kuģa 40 grādu karstumā. Uz komandtiltiņa tika uzstādīts rekords – 43 grādi. Pat kad tu vienkārši sēdi, no tevis tek sviedri," pastāstīja kuģa kapteinis.

Pēc viņa sacītā, kad Krievija atbrīvoja kuģi pēc drošības maksas saņemšanas, no Igaunijas atlidoja jauns dāņu kapteinis. Dānijai atdeva arī 300 tonnas pūt sākušo zivju. Kravas vērtība tobrīd sastādīja 80 tūkstošus eiro.

Ziņu lente
0