Jurkāns: Latvija gatavojas nepareizajam karam

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский политик Янис Юрканс
Латвийский политик Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija nav gatava rītdienas konfliktiem, kad galvenie karalaukā izrādīsies nevis tanki un bumbas, brīdina Jānis Jurkāns.

RĪGA, 16. jūlijs – Sputnik. "Ir ļoti grūti paredzēt, kā mākslīgais intelekts ietekmēs ikdienas dzīvi, taču neapšaubāmi tehnoloģiju revolūcija radīs ievērojamu ietekmi aizsardzības jomā. Latvijas karaspēki, NATO spēki šodien gatavojas vakardienas karam. Jaunas sadursmes būs pavisam citas stratēģijas, taktikas, tehnoloģiju un ieroču ziņā," paziņoja Sputnik Latvija intervijā bijušais republikas ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

Kā vienu no jaunajiem sadursmes veidiem piemēra kārtā Jurkāns minēja kiberkarus.

"Kibernoziedznieki var paralizēt valsti bez ieroču pielietošanas, izslēdzot elektrostacijas un televīzijas torņus, šim nolūkam nav vajadzīgi tanki un bumbas. Ir cilvēki, kuri spēj to izdarīt," pateica Jurkāns.

Bijušais ĀM vadītājs uzsvēra, ka šobrīd nav vienotu kibertelpas uzvedības noteikumu.

"Lielā mērā ir jāpanāk uzticība starp valstīm, starp kaimiņiem. Tie ir svarīgi jautājumi, taču Latvija neatrisinās tos viena. Kibertelpā ir nepieciešami savi uzvedības noteikumi, līdzīgi, piemēram, ceļu satiksmes noteikumiem. Pagaidām šajā nozīmē mēs dzīvojam lielā mēroga haosā, kamēr tehnoloģijas iet lieliem soļiem uz priekšu," nobeigumā sacīja Jurkāns.

Ziņu lente
0