Nav laika: ārsti pārsūta datus VID bez pacientu rakstiskās atļaujas

CC0 / pixabay / Доктор
Доктор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroniskās kvītis slimnīcās ieviesa papīra birokrātijas samazināšanai, taču piekrišana to noformēšanai vienalga jānoformē papīra veidā.

RĪGA, 15. jūlijs – Sputnik. Jau vairākus mēnešus Latvijas lielākajās slimnīcās pacientiem izsniedz elektroniskās kvītis. Kā šis pakalpojums ietekmējis Latvijas iedzīvotājus, kuriem šie dokumenti ir nepieciešami nodokļu atmaksai, nolēma noskaidrot kanāls LNT.

Pieņemšanā pietrūkst laiks

Ģimenes ārstam Andrim Baumanim nepieciešami daži klikšķi un četras sekundes, lai izrakstītu elektronisko kvīti par sniegtajiem pakalpojumiem. No 8. jūlija dakteris izraksta kvīti tikai elektroniskā formātā, jo tas ir vienkāršāk, ērtāk un ātrāk. Vairs nav izmaksu par kvīšu grāmatiņām.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Kāpēc nodokļu pārmaksu atgūšana Latvijā ir bagātnieku privilēģija

Līdz jūnija beigām viņš izrakstīja un nosūtīja VID 308 kvītis.

"Reāli varat parēķināt, tātad kvītī 25 lapas iekšā, tas sanāk kaut kur 12 kvīšu grāmatiņa, 13 kvīšu grāmatiņas," stāsta ārsts.

Valdība ieviesa jauno kārtību, lai iedzīvotājiem vairs nenāktos krāt čekus un kvītis papīra veidā un pēc tam katru iesniegt VID nodokļu atmaksai. Elektroniskie dokumenti automātiski nonāk VID datubāzē.

Taču, ja pacients nevēlas sevi identificēt, informācija tiek nosūtīta bez personas datu norādīšanas. Pirms datu nosūtīšanas ārstam ir jāpalūdz rakstiska pacienta atļauja tam, taču daļa ārstu to nedara. Viņu vidū ir arī Andris Baumanis: viņš informē pacientus un saņem viņu mutisko piekrišanu.

"Es neesmu no visiem šiem pacientiem vācis šo te parakstu, ka viņš piekrīt šo datu nosūtīšanai VID. Jo man liekas, ka tas ir pilnīgi nenormāli digitāli dokumenta vietā veidot jaunu papīru kaudzi. Otrkārt, man pieņemšanā tam nav laika," saka Baumanis.

Sistēma prasa pilnveidošanu

Kopš marta pieteikumus elektroniskai dokumentu iesniegšanai VID iesniedza 99 veselības aprūpes iestādes. Atskaiti par noformētajām kvītīm jāiesniedz reizi ceturksnī, pirmo reizi tas ir jāizdara līdz 25. jūlijam. Divdesmit četras slimnīcas to jau ir izdarījušas, atskaitoties aptuveni par 18 tūkstošiem kvīšu.

Ārsts - Sputnik Latvija
"Kaut kur pieliksim, kaut kur - atņemsim": kā Latvijas iedzīvotāji maksās par medicīnu

Starp šīm kvītīm ir arī tās, par kurām nodokļu atmaksu noformēt nedrīkst. Piemēram, par estētiskās medicīnas pakalpojumu apmaksāšanu vai maksa par slimnīcas gultasvietu.

Ja kvīts ir noformēta korekti, tā attēlosies nodokļu deklarācijas sagatavē, līdz ar to tā nebūs jāiesniedz atsevišķi. VID atzīst: lai sistēma tiktu uzskatīta par ideālu, sadarbībā ar Veselības ministriju un Valsts datu inspekciju jāizstrādā risinājums, lai pacientiem nenāktos sniegt rakstisku atļauju datu nodošanai.

Papīra kvītis un čekus joprojām izmanto aptuveni divi tūkstoši ģimenes ārsti un mazās medicīnas prakses: vieni strādā ar lokālām programmām, kuras nav pielāgotas elektronisko kvīšu izmantošanai, bet citi izmanto tikai valsts sistēmu e-veselība, kurā nav šādas funkcijas.

Ziņu lente
0