Lietuvas valdība atbalstīja kaņepju produktu legalizēšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovЮрий Подусов с урожаем конопли
Юрий Подусов с урожаем конопли - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas tirgū varēs brīvi ienākt produkti, kuru sastāvā ir kaņepes, turklāt tiek piedāvāts atteikties no psihotropās vielas daudzuma ierobežošanas tajos.

RĪGA, 15. jūlijs – Sputnik. Lietuvas valdība atbalstīja likuma grozījumus, saskaņā ar kuriem pārstrādāšanai ļauts izmantot visu kaņepju augu un piegādāt tirgū jebkādus kaņepju produktus, nevis tikai šķiedru un sēklas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Zemkopības ministrijas preses dienestu.

Paredzēts, ka jaunais likums stāsies spēkā 2020. gada 1. maijā.

Patlaban Lietuvā kaņepes drīkst audzēt tikai industriāliem mērķiem, lai iegūtu šķiedru vai sēklas, vai arī dārzniecības nolūkos.

Конфеты Коровка с семенами конопли - Sputnik Latvija
Pircējus iepriecināja kaņepju "gotiņa"

Tāpat likumprojekts paredz izņēmumu, kurš ļauj audzēt šķiedrainās kaņepes zinātniski eksperimentāliem un selekcijas mērķiem ne vien atklātā gruntē, bet arī slēgtā gruntē vai laboratorijās.

Šis izņēmums var tikt piemērots tikai oficiāli apstiprinātām pētniecības iestādēm.

Tāpat Seimam piedāvāja veikt dažus labojumus likumprojektā un atteikties no vispārējiem maksimāli pieļaujamajiem 0,2% tetrahidrokanabinola visos kaņepju šķiedras produktos. Tagad šāds ierobežojums tiks piemērots tikai kultivējamām kaņepju šķiedrām, nevis to produktiem.

Lietuvas Seims atbalstīja jauno likumu vēl martā. Pirms mēneša deputāts no partijas "Tēvzemes savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti" Mikolass Majausks centās pievērst Veselības ministrijas uzmanību slimo cilvēku problēmai, kuriem ir nepieciešama kaņepju preparātu legāla izmantošana. Šīm nolūkam viņš atnesa Seimā kaņepju tēju.

Tēju Majausks nopirka parastā lielveikalā. Uz iepakojuma, pēc viņa sacītā, bija teikts, ka tas ideāli der lietošanai pirms došanās gulēt vai pēc aktīvām nodarbēm.

Majausks iestājas par kaņepju izmantošanu ārstniecības medikamentos. Iepriekš viņš iniciēja Seimā attiecīgus likuma grozījumus par medikamentu kontroli, parlaments tos atbalstīja.

Ziņu lente
0