Likums sargā vilku baru, kas sarīkojis īstu slaktiņu zemnieku saimniecības aitu barā

© Sputnik / Oleg Lastochkin / Pāriet pie mediju bankasВолк
Волк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vilku bars masveidā posta zemnieku saimniecības aitu baru. Valsts dienesti palīdzējuši tikai ar "nozieguma" vietas apskati.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Vilku bara uzbrukumos nopietni cietusi zemnieku saimniecība "Zīles" Madonas novadā, vēsta lsm.lv.

Vēl nesen ganāmpulkā bija vairāk nekā 500 aitu, bet pēdējo dienu laikā to pulks sarucis par piektdaļu. Vairākas naktis vilki plosīja dzīvnekus. Youtube publicētajā video ierakstā redzams, kā plēsēji apgājušies ar aitām.

Гусиный заказник в Костромской области - Sputnik Latvija
Savvaļas zosis izputina Latvijas zemniekus: zaudējumi – simtiem eiro uz hektāru

Saimniecības īpašnieks Armands Kozulis pastāstīja, ka aploks nožogots ar elektrisko žogu, taču arī tas nav apturējis vilkus. Kopumā cietusi 71 aita.

Lai cīnītos ar vilkiem, viņš vērsies vietējā mežniecībā un lūdzis ātrāk sākt medību sezonu. Kamēr gaidīta atbilde, vilki aitām uzbrukuši trešdienas naktī un atveduši līdzi jaunos vilcēnus.

Kozulis domāja, ka vilki aitas plosījuši gan sporta, gan ēšanas pēc.

"Var būt abi varianti. Pirmkārt, iespēja apmācīt mazos, otrs – aitas bēg barā, tāpēc viņiem patīk arī sporta pēc. Vienai ir tikai kilograms gaļas apēsts, tāpēc nav tā, ka tieši tik daudz viņš gribētu ēst", teica noskumušais saimnieks.

"Tā mums ir jāgaida līdz pirmdienai, kad sāksies vilku medīšanas sezona,” stāstīja saimnieks. 

Zaudējumi, ko vilki nodarījuši saimniecībai, sasniedz gandrīz 10 000 eiro. Tie varētu augt vēl vairāk, jo iznīcinātas arī sugas saglabāšanai audzētās aitas.

В США девушка приручила огромных волков  - Sputnik Latvija
Video
ASV jauniete pieradinājusi milzīgus vilkus

Zemnieks uzskata - vienīgā iespēja paglābt ganāmpulkus būtu krietni samazināt Latvijas vilku populāciju. Taču vilkiem arī šeit ir Eiropas Savienības saudzējamā dzīvnieka statuss, ko mainīt būs grūti.

Pagaidām kompensācijas Kozulis neprasa, tā vietā vajadzētu ātrāku vilku medību sākšanu. Dokumenti mežniecībā iesniegti, taču problēma ir ilgā saskaņošana.

"Šobrīd viņi taisa papīrus. Iespējams, ka rīt viņi to nepaspēj, un tad ir pirmdiena. Iespējams, ka viņi pirmdien nolems piešķirt atļaujas ātrāk medīt vilku, bet tad jau sākas sezona. Tās ir tās dienas, kas būs jāpatērē, lopus turot kūtī, kad man ir siena laiks un jādara citi darbi," stāstīja Kozulis.

Jau 2018.gadā Valsts mežu dienests brīdināja, ka biežāki kļūst plēsīgo dzīvnieku uzbrukumi mājdzīvniekiem. Itika ziņots, ka VMD gada sākumā saņēmis 29 pieteikumus, bet 2017.gadā – tikai 18.

Lielākais skaits ziņojumu par plēsīgo dzīvnieku uzbrukumiem mājdzīvniekiem 2018.gadā saņemts no zemniekiem Latgales austrumos un Vidzemes ziemeļu daļā.

Ziņu lente
0