Latvijā nav gāzes un naftas, taču ir nepilsoņi: Vaikule stāsta savu viedokli par problēmu

© Sputnik / Sergey MelkonovЛайма Вайкуле
Лайма Вайкуле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kāpēc Latvija nav Norvēģija un vai ir taisnīga nepilsoņu institūta pastāvēšana valstī, pastāstīja dziedātāja Laima Vaikule.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Dziedātāja Laima Vaikule nosauca par "kļūdu un netaisnību" nepilsoņu institūta izveidošanu Latvijā, vēsta Mixnews.lv.

Intervijā YouTube kanālam "Bet aprunāties?" Vaikule paziņoja, ka nepilsoņu institūts Latvijā ir PSRS sabrukuma rezultāts, pie tā novedusi cilvēku nezināšana, kuri tobrīd nākuši pie varas Latvijā. Tas bija negodīgi.

Лайма Вайкуле предстала перед публикой в солнечном наряде - Sputnik Latvija
Intervija
"Esmu nodevēja": Vaikule pastāstīja par konfliktu ar Krutoju un patriotismu

Pēc dziedātājas domām, tie, kas toreiz nāca pie varas, nezināja, ko ar to darīt, nezināja, pie kā ķerties, kad sabruka tāds milzenis kā PSRS. Viņa uzskata, ka tolaik nevajadzēja sākt nepilsonības piešķiršanu, - tas bija nepareizi, taču 20 gadus vēlāk vairs nav nozīmes par to runāt.

Dziedātāja atzina, ka neko nepārmet tālaika varai – viņu lēmumus Vaikule uzskata par lielu kļūdu nezināšanas dēļ.

Intervijā tika apspriesti arī citi jautājumi. Piemēram, iepriekš jau vēstīts, ka dziedātāja atzina: viņa ir Jūrmalas patriote, turklāt paskaidroja, ka Jūrmalas valdība viņu atbalsta gan finansiāli, gan morāli.

Runājot par Jūrmalu, dziedātāja atkārtoja jau reiz stāstīto – "pēc PSRS sabrukuma Jūrmala zaudēja to, kas bija, bet jauno vēl nebija ieguvusi". Tagad viņa teica, ka Jūrmalas attīstība iet uz priekšu, taču ārkārtīgi lēnām – finansējuma trūkuma dēļ. Tā paša iemesla dēļ Jūrmala neizmanto savu potenciālu visā pilnībā.

Lai Jūrmala uzplauktu, vajadzīga nauda, uzskata dziedātāja. Viņa uzsvēra: Latvijā nav ne naftas, ne gāzes, nekā, tikai cilvēku darbs.

"Ja atbrauksiet uz Norvēģiju, tur būs pavisam citādi," teica Vaikule.

Par Krutoju

Tajā pašā intervijā dziedātāja pastāstīja par savu konfliktu ar producentu un komponistu Igoru Krutoju. Dziedātāja atklāja, ka Krutojs vēl joprojām dusmojas uz viņu par to, ka pēc "Jaunā viļņa" aiziešanas no Jūrmalas tā vietu ieņēma festivāls "Laima Rendezvous". Māksliniece iebilda, ka no komponista puses tas ir netaisnīgi - Jūrmalas vadība pati lūgusi viņu organizēt festivālu.

Лайма Вайкуле в концертной программе Лайма в стиле танго, 1998 - Sputnik Latvija
Laima Vaikule slavas kalngalos

2014. gadā Jūrmala zaudēja vairākus lielus festivālus no Krievijas, tostarp – arī "Jauno vilni". Toreiz valsts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs iekļāva vairākus Krievijas māksliniekus nevēlamo personu sarakstā, ņemot vērā Latvijas viedokli Krimas jautājumā. Rezultātā Krutojs bija spiests izvērtēt citas vietas "Jaunā viļņa" organizēšanai. Kopš 2015.gada festivāls notiek Sočos.

Savukārt "Jauno vilni" Jūrmalā nomainīja festivāls "Laima Rendezvous", kurā tāpat uzstājas mākslinieki no Krievijas. Šogad 18.-21.jūlijā Jūrmalā  noritēs jau piektais Vaikules festivāls. Tā koncertprogrammā, tāpat kā agrāk, minēti labi pazīstami izpildītāji no Krievijas.

Ziņu lente
0