Politika

Saeimas deputāts: tagadējā Latvijas ārpolitika – staigāt pa pasauli ar balto karogu

© Sputnik / Sergey MelkonovПразднование годовщины восстановления независимости Латвийской Республики в Риге
Празднование годовщины восстановления независимости Латвийской Республики в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas politiķiem vajadzētu nevis vainot Krieviju, bet gan celt valsts konkurētspēju svā reģionā, domāt par iedzīvotāju labklājību un baltā karoga vietā celt sarkanbaltsarkano, ir pārliecināts Didzis Šmits.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Tagadējā Latvijas ārpolitika ne mazākajā mērā neatbilst tās iedzīvotāju interesēm, ir pārliecināts Saeimas deputāts Didzis Šmits. Savu viedokli viņš pastāstīja intervijā žurnālam "Otkritij gorod".

"Ir acīmredzams, ka patlaban mēs darām visu, lai būtu konkurētnespējīgi savā reģionā. Manuprāt, pārsvarā – stulbuma dēļ. (..)

Es uzskatu, ka mums gandrīz nemaz nav ārpolitika, ir tās imitācija. Tagad tas viss mazliet ir noklusis, taču mums vienmēr ir bijis džokeris – pie visām mūsu nelaimēm vainīga Krievija," uzsvēra deputāts.

Дидзис Шмитс - Sputnik Latvija
Šmits: investīcijas Latvijā nepiesaistīs par Jēzus Kristus

Politiķim ir arī savs viedoklis par Krievijas politiku, tomēr viņš saprot, ka nespēj to ietekmēt – to veikt var tikai Krievijas iedzīvotāji savā valstī – viņi izvēlas, kā viņiem dzīvot tālāk.

Savukārt Latvijas ārpolitikas izstrādātāji to acīmredzot īsti labi nesaprot un bieži atļaujas atklāti provocēt austrumu kaimiņu.

"Mums var būt savs viedoklis par Krieviju, bet pie tam jādomā, kā spēlēt šajā situācijā, lai gūtu labumu savai valstij. Kā rīkoties, lai nepakļautu savu valsti triecienam.

Šeit nevajag izstrādāt nekādu kursu, vajag vienkārši saprast dažus pamatprincipus. Un vajag strādāt savas tautas, nevis savas pašreklāmas labā," uzsvēra Didzis Šmits.

Viņš norādīja - priecājoties par to, ka Latvija ir maza valsts un nevar ietekmēt globālos ekonomiskos procesus. Tomēr pie tam valdībai labi jāsaprot, kas notiek pasaulē, un jāgūt no tā labums saviem iedzīvotājiem, pie tam ne tikai tuvākajos gados, bet arī ilgtermiņa perspektīvā.

"Mūsu tagadējā ārpolitika ir staigāšana pa pasauli ar balto karogu. Bet ar balto karogu nav uzvarēta neviena kauja vēsturē.

Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Ekonomiskā prognoze Eiropai: atpaliek no Ķīnas, Indijas un Krievijas

Vajag beidzot ņemt sarkanbaltsarkano karogu un sākt cīņu par savām interesēm. Tikai ne ar Ameriku vai Krieviju – tā nav mūsu "līga". Savā reģionā, kur ir Lietuva, Igaunija – šeit mums jāuzvar konkurencē," atzīmēja politiķis.

Viņš atgādināja, ar kādu sašutumu Latvijā tika uztverti Lietuvas premjerministra vārdi par to, ka latvieši lietuviešiem nav nekādi brāļi, bet gan konkurenti.

"Tā taču ir! Pat ja esi brālis, tas nenozīmē, ka neesi konkurents. Protams, pārsvarā intereses ar Lietuvu mums sakrīt – tā mēs sadarbojamies. Bet tur, kur intereses pašķiras, mēs konkurējam," Šmits teica.

Viņš piezīmēja, ka patlaban Saeimā nav politiska spēka ar tādu ārpolitikas vīziju, un vēlētāji to redz. Ir daži atsevišķi deputāti, kuri piekrīt Šmita idejām, taču pašlaik viņi nav apvienoti.

"Taču tas ir jādara. Un nav nekādas nozīmes tam, vai tu esi krievs vai latvietis," secināja politiķis.

Ziņu lente
0