Psihiatrs paskaidroja jauniešu pašnāvību lielā skaita iemeslus

Артурс Утинанс, врач-психиатр, доцент, психотерапевт, врач клиники психосоматической медицины и психотерапии при Рижском университете имени Страдиня
Артурс Утинанс, врач-психиатр, доцент, психотерапевт, врач клиники психосоматической медицины и психотерапии при Рижском университете имени Страдиня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā vairāki faktori ietekmē pašnāvību skaita pieaugumu jauniešu vidū, uzsvēra psihoterapijas eksperts un Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas virsārsts Artūrs Utināns.

RĪGA, 13. jūlijs – Sputnik. Latvijas Veselības ministrija atzina kritisko sitiuāciju – pusaudžu un jauniešu vidū pieaug pašnāvību skaits. Šī gada pirmās puses rezultāti likuši Latvijai pašnāvību skaita ziņā ierindoties desmitajā vietā pasaulē un otrajā vietā – Eiropas Savienībā, pet pusaudžu un jauniešu pašnāvību skaita ziņā valsts ieņēmusi pat pirmo vietu ES.

Psihoterapijas eksperts un Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas virsārsts Artūrs Utināns intervijā Sputnik Latvija atklāja Latvijas jauniešu pašnāvību lielā skaita iemeslus.

Viņš atklāja, ka pastāv sociālie iemesli un individuālie. No vienas puses, aizvien vairāk pasliktinās jauniešu starppersonu saziņas iemaņas. Ļoti daudzi "sēž" savos gadžetos, tādējādi pastiprinot izolāciju. Vēl viens faktors – perspektīvas atrast dzīves jēgu darbā Latvijā ir bēdīgas. Pie tam, psihiatrs uzsvēra, ka zināma loma ir arī problēmām romantiskajās attiecībās.

Ārsts atzīmēja, ka cilvēks labāk saskata dzīves jēgu tur, kur sabiedrība ir vienota.

Latvijā vērojamas naidīgas attiecības dažādu sociālo grupu un subkultūru vidū. Tātad ar darbu ir problēmas, personiskajās attiecībās – problēmas, un nav arī idejas, kas spētu saliedēt sabiedrību, piebilda Utināns.

Утинанс назвал причины большого числа самоубийств молодежи в Латвии
Ziņu lente
0