Politika

Pirmais kontakts: Putins atbildējis uz Zeļenska "vajag aprunāties"

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин провел телефонный разговор с главами ДНР А. Захарченко и ЛНР И. Плотницким
Президент РФ В. Путин провел телефонный разговор с главами ДНР А. Захарченко и ЛНР И. Плотницким - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents pastāstīja, kad būs iespējams pārdomāt jautājumu par iespējamu tikšanos, ko iepriekš pieminēja Zeļenskis savā uzrunā ar vārdiem "vajag aprunāties". Vēlāk notika abu valstu vadītāju pirmais kontakts.

RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins komentēja Ukrainas valsts vadītāja Vladimira Zeļenska paziņojumu par to, ka abu valstu līderiem "vajag aprunāties" paplašinātā formātā. Pēc Krievijas prezidenta domām, ideja saistīta ar zināmām grūtībām, vēsta Sputnik Igaunija.

"Pirmkārt, šis "Normandijas formāts" un tikšanās augstākajā līmenī ir labi jāsagatavo – tas ir acīmredzams," – Putina teikto citēja Sputnik Telegram kanāls Tuvākās ārvalstis.

Otrkārt, pēc Krievijas prezidenta viedokļa, domāt par kaut kādu tikšanos ar Ukrainas augstāko vadību iespējams tikai pēc parlamenta vēlēšanu noslēguma un valdības izveidošanas šajā valstī.

"Bet treškārt, ez nezinu, kā reaģē citi šī procesa dalībnieki," norādīja Vladimirs Putins.

Viņš piezīmēja, ka nekad nav atteicies ne no viena pārrunu formāta, ja tās veicina bruņotā konflikta noregulēšanu Donbasā.

Ceturtdienas vakarā, pēc Ukrainas puses iniciatīvas notika Vladimira Putina un Vladimira Zeļenska telefona saruna. Par to žurnālistiem pastāstīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Президент РФ Владимир Путин на пресс-конференции по итогам саммита Группы двадцати  - Sputnik Latvija
Mēs tam esam gatavi: Putins pastāstīja, kādus soļus Maskavā gaida no Zeļenska

Savukārt Ukrainas prezidenta preses dienests informēja, ka sarunas gaitā tika skarti jautājumi par Ukrainas jūrnieku atbrīvošanu un tālākām pārrunām par Donbasu Normandijas formātā.

Iepriekš vēstīts, ka 8.jūlijā Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis publicēja video uzrunu Vladimiram Putinam, kurā norādija, ka nepieciešams tikties un apspriest viņaprāt svarīgas tēmas.

"Gribu vērsties pie Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina. Vajag aprunāties? Vajag. Apspriedīsim, kam pieder Krima un kā tur nav Donbasā," teica Zeļenskis.

Pie tam viņš atzīmēja, ka pārrunās līdztekus Angelai Merkelei un Emanuelam Makronam jāiesaista ASV prezidents Donalds Tramps un Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Viņaprāt, samitu būtu iespējams organizēt Minskā.

"Domāju, Aleksandrs Grigorjevičs Lukašenko mūs ar prieku uzņems," teica Zeļenskis.

Ziņu lente
0