Mūsu pienākums ir godināt padomju karavīru varoņdarbu: vēstniecība atbildēja Latvijas ĀM

© Sputnik / Sergey MelkonovГлавы иностранных дипмиссий во время возложения в День Победы
Главы иностранных дипмиссий во время возложения в День Победы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecība ar neizpratni uztvēra Latvijas Ārlietu ministrijas aso reakciju pēc Maskavas nodoma ar svētku salūtu nosvinēt Rīgas atbrīvošanas no "brūnā mēra" 75.gadadienu.

RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. Maskava ir apņēmusies nosvinēt Rīgas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem iebrucējiem 75.gadadienu, lai kādu neapmierinātību paustu Latvija.

Šādi Krievijas vēstniecība komentēja Latvijas ĀM protestu pret svētku salūtu Rīgas atbrīvošanas dienā – 13.oktobrī. Savu viedokli diplomātiskā misija publicēja Facebook.

"Neizpratni rada Latvijas asā reakcija par svētku pasākumiem, kuri ieplānoti par godu Rīgas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem iebrucējiem 75.gadadienai.

Uzskatām par savu pienākumu godināt padomju karavīru, tostarp – arī latviešu piemiņu un varoņdarbu, kuri atbrīvoja pasauli no "brūnā mēra"," informēja vēstniecība.

Krievijas diplomāti atgādināja, ka šīs dienas svinībās ik gadus piedalās arī citas diplomātiskās misijas Latvijā, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti, Saeimas un Rīgas domes pārstāvji.

Šogad plānots ar salūtu nosvinēt ne tikai Rīgas, bet arī Viļņas, Brestas, Kauņas, Kišeņevas, Bukarestes, Tallinas un Belgradas atbrīvošanu. 2020.gadā salūti nodārdēs Varšavas, Budapeštas, Bratislavas, Vīnes, Prāgas atbrīvošanas, kā arī Berlīnes ieņemšanas dienās.

11.jūlijā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs izsauca Krievijas pagaidu pilnvaroto Vadimu Vasiļjevu, lai paustu protestu par salūtu, ko plānots organizēt 13.oktobrī. Rīga uzskata šo soli par "nepieņemamu un nedraudzīgu rīcību", teikts Latvijas ĀM vietnē.

Голубь на Мемориале Большой хоральной синагоги - Sputnik Latvija
DW: kā Latvija apvieno leģionāru maršus un Holokausta upuru piemiņas dienu

Rinkēvičs atgādināja Latvijas oficiālo vēstures traktējumu, kas nosaka: 9.maijā atjaunojusies jau 1940.gadā sāktā "padomju okupācija", bet "brīvības atjaunošana" Baltijas valstīs notikusi tikai 90.gados.

Krievija jau vairākkārt ir atgādinājusi, ka tamlīdzīga pieeja Otrā pasaules kara rezultātu vērtējumam liecina par vēstures izkropļošanu un neatbilst tālaika starptautiskajām normām. Ne par kādu Latvijas "okupāciju" ar padomju spēkiem 1940.gadā nevar būt ne runas, jo karaspēks tika ievests valstī atbilstoši Latvijas un PSRS līgumam.

Padomju perioda nomelnošanas fonā Latvijā vērojama nacistisko noziedznieku un viņu līdzskrējēju reabilitācijas tendence.

Ziņu lente
0