Igauņu politologs: biedēt Baltiju ar Krievijas dzelzceļiem ir absurda lieta

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasФирменный поезд "Янтарь", следующий по маршруту Москва-Калининград, на Южном вокзале Калининграда
Фирменный поезд Янтарь, следующий по маршруту Москва-Калининград, на Южном вокзале Калининграда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuviešu analītiķis Mariuss Laurinavičs pastāstīja par Krievijas dzelzceļu ļauno ietekmi Baltijas valstu politikai un ekonomikai.

RĪGA, 10. jūlijs – Sputnik. Igauņu politologs Eduards Tins komentēja Lietuvas bažas saistībā ar Krievijas ietekmi Baltijas valstu ekonomikā, raksta Sputnik Igaunija.

Krievijas ekonomika kļuvusi par tās ģeostratēģijas svarīgāko daļu, un tās ietekmes likvidēšanai ir jāveic pasākumi, uzskata Viļņas Politiskās analīzes institūta analītiķis Mariuss Laurinavičs.

Комбинированный контейнерный поезд из Европы в Китай - Sputnik Latvija
Latvija ir zaudējusi: Krievijas ogles un Ķīnas tranzīts aiziet uz Somiju

Viņš ir pārliecināts, ka ar savu dzelzceļu tīklu, kā arī ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas transporta sektorā strādājošo biznesmeņu, palīdzību Krievija ietekmē Baltijas valstu politiku. Pēc viņa domām, šo valstu vietējās elites ekonomiskās intereses sakrīt ar Krievijas politikas interesēm, pateicoties kam rodas iespēja nelikumīgi nopelnīt gan tai, gan Krievijas valsts ierēdņiem.

Sputnik Igaunija palūdza politologu Eduardu Tinu komentēt šo ziņojumu.

Pēc tina sacītā, neraugoties uz to, ka "dedzīgā rusofobe Gribauskaite" vairs nav Lietuvas prezidente, viņas ietekmē valstī nekur nav zudusi, un Laurinavičs ir dedzīgs pret Krieviju vērstas politikas veicinātājs. Recepte, kurā viņš dalās ar Baltijas kolēģiem, ir gaužām vienkārša – minimāli sakari ar Krieviju.

Turklāt, turpina eksperts, ir jāņem vērā, ka transports ir viens no kaimiņvalstu sadarbības pamatiem. Transports – tā ir preču, cilvēku kustība, tā ir tūristu plūsma. Igaunijā otro vietu tūristu skaita ziņā, pēc somiem, ieņem Krievijas tūristi.

Turklāt, atgādina Tins, Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss nesen apmeklēja Pēterburgas Ekonomikas forumu, kur ar Krievijas kolēģiem apsprieda transporta sakaru tēmu, tostarp dzelzceļu satiksmes atjaunošanu starp Tallinu un Sanktpēterburgu.

Разгрузка американской техники в Гаркалне 4 октября 2014 года. Архивное фото - Sputnik Latvija
Priekš kam Latvijai amerikāņu tanki un haubices uz dzelzceļa

Pēc Tina domām, ideja ierobežot transporta sakarus ar Krieviju pati par sevi ir absurda.

"Lai lietuviešu analītiķis turpina mūs biedēt ar Krievijas dzelzceļu, man viņš nav autoritāte," pateica viņš.

Baltijas biznesmeņi, kurus lietuviešu eksperts ar nosodījumu uzskatīja savā ziņojumā, Tinam ir zolīdākas personas, nekā pats ziņojuma sastādītājs.

"Viņi dara reālas lietas, kuras sniedz labumu mūsu cilvēkiem un valstīm, savukārt Laurinavičs ir parasts propagandists," uzskata politologs.

Visa pasaule mainās, arī Krievijas loma tajā aug, un jābūt normālai divpusējais sadarbībai ar to, nobeigumā sacīja Tins.

Ziņu lente
0