"Nav problēmu, Šeflera kungs": deputāte kaunina kolēģus par akcīžu samazināšanu

© SputnikРижский бальзам
Рижский бальзам - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav skaidrs, kādēļ bija jāaizēno jaunā prezidenta inaugurācijas diena ar izdabāšanas izpausmi stiprā alkohola ražotājiem, paziņoja Jūlija Stepaņenko.

RĪGA, 10. jūlijs – Sputnik. Astotā jūlija ārkārtas sēdē Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja Akcīzes likuma grozījumus, kuri paredz likmju samazināšanu stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem jau no 1. augusta.

Šādu lēmumu deputāti apstiprināja drīz pēc Egila Levita inaugurācijas, kurš izteica zvērestu Saeimā tās pašas dienas rītā.

Пиво в бокалах - Sputnik Latvija
Reuters: Latvija sper jaunu soli akcīžu karā

"Es tiešām nesaprotu, kāpēc koalīcijai vajadzēja aizēnot Valsts prezidenta inaugurācijas dienu ar neglītu izdabāšanu stiprā alkohola lielražotāja lobijam," uzrakstīja Facebook neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko.

Viņa norādīja, ka sākumā attiecās pret Kariņa ideju samazināt akcīzes alkoholam, sekojot Igaunijas piemēram, pozitīvi, uzskatot, ka šāda darbība var kļūt par soli veselīgākas konkurences virzienā, no kura Latvija tikai un vienīgi iegūs. Iespējams, pēc tam Latvija sāktu sacensties ar Poliju, samazinot pārtikas produktu cenas, un ar Lietuvu, paaugstinot minimālās algas apmēru.

Tiesa, Kariņa projektam bija viens trūkums – viņš aizmirsa par alus ražotājiem.

"Iesniedzām priekšlikumu par to, lai arī alum proporcionāli tiktu samazināts nodoklis un no tā attiecīgi Latvijas valsts iegūtu vēl vairāk, kā bija rēķinājuši FM ierēdņi.

Bet izrādās, nekādu alu šiem nevajag. Izrādās, shēma ir tik prasta, kā zirga deķis - vienkārši VAJAG nolobēt stirpo alkoholu," raksta Stepaņenko.

Viņa atgādināja, ka nekādas vienošanās ar Igauniju par akcīzēm, par kuru runāja Kariņš, vienkārši nebija – to apstiprināja Igaunijas ierēdņi.

"Brīnums, tiešām brīnums, ka nepieprasīja atvainošanos, bet noraksturoja Kariņa kunga vēstījumu par "pašmāju propagandu". Nudien, propaganda ar ļoti riebīgu piegaršu.

“Vajag palīdzēt? Nav problēmu, Šeflera kungs. Uzgaidiet mazliet, tūliņ iedarbināsim tos 100 (nu jau 98) podziņspiedējus un lieta tiks darīta. Nē, caur valdību nelaidīsim, tur mums iebildīs Veselības ministrija un Zemkopības ministrs arī, iespējams, liks savus priekšlikumus,” attēlo Stepaņenko iespējamo dialogu starp valdošo koalīciju un stipro dzērienu magnātu Juriju Šefleru, "Latvijas Balzams" īpašnieku.

Полки в магазине с алкогольной продукцией - Sputnik Latvija
Somu "alkotūrists" atgriežas viņam ierastajā Igaunijā

Jūlija Stepaņenko cer, ka vismaz šo netaisnīgo grozījumu pasludināšanas laikā jaunais prezidents kaut cik nosodīs koalīcijas rīcību.

Iepriekš Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!") paziņoja, ka akcīzi alum netiek plānots samazināt, jo pat ar jaunajām igauņu likmēm šis dzēriens Latvijā būs lētāks. Kopumā viņš norādīja, ka Latvijas politikas izstrādātāji vēlas redzēt sabiedrību, kura patērē mazāk alkohola, tostarp arī mazāk alus.

Igaunija samazināja akcīzi alkoholam, sākot no 1. jūlija.

Ziņu lente
0