Politika

Brokas lieta: Biatlona federācijas kukulis, dāsni ziedojumi nacionāļiem un citi aizturētie

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar kādu iepirkumu ir saistīta Baibas Brokas lieta, kas vēl, iespējams, nonācis aizdomās turamo lokā un kāpēc šī izmeklēšana var radīt negatīvu signālu biznesam.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Pakāpeniski atklājas jaunas Rīgas domes deputātes, Latvijas Universitātes rektora vietnieces Baibas Brokas lietas detaļas, kuru aizturēja 8. jūlijā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur viņu aizdomās par kukuļa saņemšanu, kurš noformēts ziedojuma veidā, ne mazāk kā 20 tūkstošu eiro apmērā, kad viņa vadīja Latvijas Universitātes Iepirkuma komisiju. Izņemot Broku, ir aizturēti vēl divi cilvēki.

Citi aizturētie

Saskaņā ar TV3 informāciju, Baibas Brokas lietā aizturēts uzņēmuma "Skonto būve" īpašnieks Guntis Rāvis. Žurnālistiem neizdevās viņu sazvanīt, savukārt birojā pateica, ka viņš neesot darbā, un solīja nodot ziņu, kad viņš parādīsies.

Политик Байба Брока - Sputnik Latvija
Politika
20 tūkstošu kukulis: Baiba Broka ir aizturēta

Telefons izslēgts arī citam "Skonto būve" īpašniekam Ivaram Milleram, arī viņš, iespējams, ir aizturēts.

Saskaņā ar neoficiālu informāciju, aizturēšana varētu būt saistīta ar Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra trešās kārtas būvniecību, kurā piedalījās arī "Skonto būve". Latvijas Universitātē žurnālistiem paziņoja, ka drīzumā bija paredzēts nosaukt iepirkuma konkursa uzvarētājus, un "Skonto būve" bija palikusi viena no diviem atlikušajiem pretendentiem. Otrā bija grupa BMV.

KNAB apstiprināja, ka 8. jūlijā kratīšanas notika ne vien Latvijas Universitātē, bet arī Gunta Rāvja birojā un mājās, taču nekāds statuss krimināllietā viņam piemērots netika.

Slikts signāls biznesam

Pats Rāvis iepriekš paziņoja, ka politiķi rada bīstamu signālu Latvijas uzņēmējiem, kad izmanto tiesībsargājošās iestādes savstarpēji kārtoiamās lietās, un saista Baibas Brokas aizturēšanu ar viņas izvirzīšanu Rīgas mēra postenim.

"Pēdējos gados man piederoši vai daļēji piederoši uzņēmumi ir ziedojuši vairākus miljonus eiro sporta, mākslas un izglītības veicināšanai Latvijā, turklāt par lielāko daļu no ziedojumiem man nav detalizēta informācija, jo lēmumus pieņem konkrēto uzņēmumu vadītāji.

Politiķu savstarpējās intrigas šobrīd nodara kaitējumu gan man personīgi, gan arī uzņēmumiem, kas ir vieni no lielākajiem nodokļu maksātājiem un eksportētājiem valstī," uzsvēra Rāvis.

Ar Rāvi saistītie uzņēmumi pēdējā laikā ziedojuši daudzus tūkstošus eiro Biatlona federācijai, lai atbalstītu Latvijas vadošo sportistu Andreju Rastorgujevu.

Iepirkums apturēts

Latvijas Universitātes Iepirkumu komisijas vadītāja vietniece Edīte Megne norādīja, ka KNAB darbinieki neuzdeva nekādus jautājumus par minēto iepirkumu, taču 9. jūlijā augstskolas vadība pieņēma lēmumu apturēt konkursu līdz visu apstākļu noskaidrošanai.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
Nacionālā apvienība iesniegs likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu

Akadēmiskā centra būvprojekts paredz Eiropas Investīciju bankas līdzfinansējumu, tādēļ ir svarīgi nodrošināt to, lai nebūtu pat šaubu ēnas konkursa rīkošanas laikā, uzsvēra universitātē.

Megne norādīja, ka uzņēmums "Skonto būve" piedalījās un uzvarēja citos Latvijas Universitātes iepirkumos, kuri bija saistīti ar dienesta viesnīcas rekonstrukciju. Arī šo iepirkumu rezultātus izvērtēs, ņemot vērā KNAB sniegto informāciju.

Dāsnie ziedojumi nacionālistiem

Saskaņā ar žurnālistu informāciju, kukulis varēja tiks noformēts kā Latvijas Biatlona federācijas ziedojums, kuru vada Broka.

Коррупция - Sputnik Latvija
"Kukulis realizēts": kā Latvijas Bankas prezidents iztērējis 250 tūkstošus eiro

Taču gan pati Broka, gan federācijas vadītājs Intars Berkulis ir lieli Nacionālās apvienības partijas ziedotāji.

Kopumā Broka saziedojusi savai partijai 12 tūkstošus eiro, rekordlielu summu Nacionālā apvienība no viņas saņēmusi 2017. gadā – 5 tūkstošus eiro. Šogad viņa piešķīrusi partijai 2 tūkstošus eiro. Turklāt Baiba Broka ir veikusi arī dalības maksas, kopumā no 2015. gada iemaksājot 9600 eiro.

Intars Berkulis kopumā saziedojis Nacionālajai apvienībai 23 tūkstošus eiro.

Ziņu lente
0