Pēdējā griba: Latvijas iedzīvotājiem "taktiski" atļaus nomirt

CC0 / pxhere / В машине скорой помощи
В машине скорой помощи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atsakieties no reanimācijas, turpmāk neviens neuzstās: Latvijas Veselības ministrija cenšas sakārtot jautājumu par pacienta pēdējo gribu.

RĪGA, 7. jūlijs – Sputnik. Par grozījumiem, saskaņā ar kuriem tiks izpildīta pacienta pēdējā griba, ja viņš nevēlēsies, lai viņu atgriež pie dzīves un reanimē, Latvijas Veselības ministrijā domā jau sen, vēsta Mixnews.lv.

Veselības ministre Ilze Viņķele uzrakstīja savā Twitter paziņojumu, kurā pastāstīja par šī jautājuma noregulēšanas darbu, par kuru šobrīd, pēc viņas sacītā, prāto Latvijas Ārstu biedrība, medicīnas ētikas speciālisti, juristi un viņas vadītā ministrija.

"Dr. Eva Šteina un ārstu biedrība, medicīnas ētikas speciālisti, juristi un Veselības ministrija strādājam pie pacienta pēdējās gribas noregulējuma, kā arī ārsta tiesībām lemt reanimācijas procesā. Tas nemaksā papildus naudu, bet ļaus respektēt pacienta vēlmes aizejot," teikts Viņķeles paziņojumā.

Apspriest šo kutelīgo jautājumu ar Ārstu biedrību Veselības ministrija plāno otrdien, 9. jūlijā. Kā norāda Viņķele, Ārstu biedrība izpētījusi citu valstu pieredzi šīs problēmas risināšanā.

Šobrīd Latvijā pacienta tiesības nosaka speciāls likums, saskaņā ar kuru, visus lēmumus par pacienta uzraudzību pieņem viņa ārstējošais ārsts. Viņš atbild par visas ārstēšanas pamatotību, mērķtiecību, nepārtraukšanu, kvalitāti un rezultātiem.

Taču paša pacienta vēlmes šajos noteikumos nav ņemtas vērā. Turklāt mediķiem ir pienākums līdz pēdējam cīnīties par slimnieka dzīvību. Un nekādi likumi un noteikumi neregulē situāciju, kad cilvēks ir bezcerīgi slims un atrodas uz nāves sliekšņa, taču viņu reanimē un tādējādi pagarina ciešanas. Šādā gadījumā noteicošais ir ārsta lēmums, nevis pacienta izvēle. Šo problēmu arī cenšas atrisināt Veselības ministrija.

Par eitanāziju

Vērts atgādināt, ka 2017. gada martā portālā ManaBalss.lv sākās parakstu vākšana par eitanāzijas legalizēšanu Latvijā.

Ārsts tur pacienta roku. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nīderlande vēlas leģitimēt eitanāziju veseliem cilvēkiem

Iniciatīvas tekstā, kura autors ir Pēteris Buks, teikts par to, ka aktīva brīvprātīga eitanāzija ir atļauta tādās Eiropas valstīs kā Beļģija, Luksemburga un Nīderlande. Savukārt ārsta asistēta pašnāvība ir legāla Šveicē un tādos ASV štatos kā Kalifornija, Oregona, Vašingtona, Montana un Vermonta. "Aktīvās eitanāzijas un ārsta asistētas pašnāvības atļaušanas ieguvums būs iespēja neārstējami slimiem cilvēkiem brīvprātīgi pārtraukt savas ciešanas."

Buks norādīja, ka medicīna Latvijā sniedz iespēju mirt ilgi un dārgi, savukārt eitanāzija sniegs iespēju cilvēkiem nodrošināt sev pienācīgu aiziešanu no dzīves, kā arī nebūt par apgrūtinājumu sev un citiem.

Šobrīd Buka iniciatīva nav savākusī nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu, lai tā tiktu iesniegta Saeimas izskatīšanai.

Ziņu lente
0