Politika

Gilis: nacionālisti skries ar pieri sienā, lai padzītu krievus no Latvijas

© из личного архива автораГилис Вадим
Гилис Вадим - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav ne mazāko šaubu: nacionālistu galvenais uzdevums Latvijā ir atbrīvoties no krieviem un visa krieviskā, uzsvēra politologs Vadims Gilis.

RĪGA, 6. jūlijs – Sputnik. Latvijas kultūras ministra kandidāts, Nacionālā bloka pārstāvis Nauris Puntulis ierosinājis pārtraukt krievvalodīgo mediju finansēšanu un paaugstināt nodokli "trešo valstu valodās drukātajiem medijiem". Viņaprāt, Latvijas iedzīvotājam par politiskajiem procesiem jāinteresējas valsts valodā, bet "krieviem, lielai nācijai, nav pa kaulam, ka mēs viņiem liekam mācīties latviešu valodā."

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Politika
Nākamais ministrs sola modernu nacionālismu – bez krieviem

Politologs un publicists Vadims Gilis intervijā Sputnik Latvija norādīja, ka Puntuļa iniciatīva ir absolūti likumsakarīga situācijas attīstība Latvijā.

"Spriežot pēc visa, kaut kur augšā, augstajos ES un NATO kabinetos izskanējis – tagad var visu, dariet ar krieviem, ko gribat. Tā nu viņi arī dara, kā pie viņiem pieņemts – maziem solīšiem, taču absolūti mērķtiecīgi. Tāpēc krievu stāvoklis Latvijā tikai pasliktināsies, valoda tiks izspiesta. Pēc 15-20 gadiem, kad aizies tagadējo piecdesmitgadnieku paaudze, Latvijā vairs nepaliks gandrīz nekā no krieviskā," teica Gilis.

Politologs uzsvēra, ka nacionālistu galvenais uzdevums ir izspiest no valsts visu krievisko.

"Viņi uzskata krievus par padomju pagātnes mantiniekiem un atbilstoši cenšas no tās atbrīvoties. Nosprauž sev konkrētus uzdevumus un skries ar pieri sienā, bet savus uzdevumus noteikti izpildīs. Patlaban Latvijā nav pielietojamas nekādas demokrātiskās vērtības, šeit netiek ņemti vērā nekādi Eiropas Savienības standarti," konstatēja Gilis.

Publicists pieļāva, ka Puntuļa ideju atbalstīs visas nacionālās partijas Saeimā. Viņš nožēloja, ka krievi Latvijā tagad padevīgi pieņem tamlīdzīgus nacionālās latviešu elites lēmumus un viņos nav gandrīz ne mazākā protesta potenciāla.

Latvijā dzīvo nepilni divi miljoni cilvēku. Lai arī krievu valodā runā aptuveni 40% iedzīvotāju, valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai, bet rusofobiju nacionālisti pacēluši valstiski svarīga uzdevuma rangā.

Артис Пабрикс - член партии Для развития/За! - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ieslēdzis un ieslēdzies. Latvijas ministru šokējis Krievijas kanāls Briselē

Krievvalodīgie mediji Latvijā saskaras ar regulāriem varasiestāžu uzbrukumiem. Ievēlētais prezidents Egils Levits paziņoja, ka uzskata par neveselīgu divvalodīgo informācijas telpu valstī. Krievijas ĀM jau vairākkārt piesaistījusi ANO, ES, EDSO un Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru vērību Latvijas valdības diskriminējošajai politikai mediju nozarē, ieskaitot viedokļa paušanas brīvību un līdztiesīgu piekļuvi informācijai.

Uz krievu valodas iznīcināšanu Latvijā vērsta arī izglītības reforma, kas paredz mazākumtautību skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā. Valsts krievvalodīgie iedzīvotāji reformu vērtē ļoti negatīvi, valstī sākās protesti. Krievija apsolīja darīt visu iespējamo, lai Latvijā tiktu ievērotas krievvalodīgo tiesības uz izglītību dzimtajā valodā.

Ziņu lente
0