"Peldas paši savās fekālijās": notekūdeņi nesuši netīrumus Krievupē

© Sputnik / Sergey MelkonovРека Мемеле в городе Бауска
Река Мемеле в городе Бауска - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neattīrīti notekūdeņi noplūduši Krievupē Garkalnes novadā, līdz kāds vietējais iedzīvotājs piezvanīja Valsts vides dienestam.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Līgo priekšvakarā kādam Garkalnes iedzīvotājam radās aizdomas par ūdens tīrību Krievupē, vēsta Rus.lsm.lv.

Garkalnes iedzīvotājs, kura vārds netika nosaukts, konstatējis, ka no caurules Krievupē nokļūst neattīrīti notekūdeņi. Viņš nekavējoties vērsās Valsts vides dienestā, taču iestāde nesteidza risināt ārkārtas situāciju.

Пузырек с ядом - Sputnik Latvija
Ķīmiskos atkritumus izlēja zemē: rūpnīcas Biolar darbs varētu tikt apturēts

Kamēr dienests "apāva kājas", notekūdeņi turpināja nest netīrumus upē, kur peldējās cilvēki – neviens nebija viņus brīdinājis par notikušo.

Atzīmēts, ka pašvaldības uzņēmuma "Garkalnes komunālserviss" attīrīšanas iekārtas atrodas pašā upes krastā. Kamēr vides aizsardzības inspektors neieradās mazās ekoloģiskās katastrofas vietā, uzņēmums neko neuzsāka, un fekālijas turpināja ieplūst Krievupē. Nav precīzi zināms, cik ilgi tas viss turpinājies.

Noskaidrojās, ka attīrīšanas stacijā aizsērējis sūknis. Tiesa, "Garkalnes komunālserviss" vadītājs Harijs Lieljuris apgalvoja, ka fekālijas upē neesot nokļuvušas. Vēl vairāk, par sūkņa bojājumu vainojami paši Garkalnes iedzīvotāji, kuri nevērīgi noskalojuši kanalizācijā dažādus sadzīves priekšmetus.

Valsts vides dienests, neatradis nekādus pārkāpumus, nostājās uzņēmuma pusē. Inspektors Kalvis Avotiņš uzskata, ka notikusi vienkārša avārija, un nekādas ļaunprātības nav novērojamas.

Pie tam, pēc speciālistu domām, Krievupe pati tikšot galā ar piesārņojumu. Netīrumi taču tajā vairs neieplūst. Bojājums ir novērsts.

Tikai kafija un zāles

Daugavas ūdeņi - Sputnik Latvija
Pasaules ūdens diena: ūdens piesārņojums Latvijā ir vidējs

Iepriekš Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un Latvijas hidroekoloģijas institūts veica ūdens sastāva analīzi valsts upēs un jūrā. Ūdens augšējos slāņos pētnieki konstatēja nevis netīrumus, bet gan veselu spektru farmaceitisko līdzekļu, kā arī kofeīnu.

Speciālisti uzsvēra, ka tāds zāļu spektrs līdz ar kafiju nevienam par labu nenāk. Meteoroloģijas centra speciālisti uzsvēra, ka tas ir jauna veida piesārņojums, un tas negatīvi ietekmē cilvēku un dzīvnieku veselību. Tiesa, neskatoties uz to, ka šis fakts ir labi zināms, līdz šim nav veikti detalizētāki pētījumi, uz kuru pamata būtu iespējams izstrādāt konkrētus pasākumus vides aizsardzībai.

Ziņu lente
0